Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Берег гудронного озера

Фото Олени Ярошенко

Четвер, 14 січня 2016, 18:40

Нафтомаслозавод може компенсувати витрати на подолання наслідків витоку гудронної води

Берег гудронного озера

Керівництво заводу не виключає також надання гудронів у власність облраді. 

Про це повідомив у коментарі Варіантам ліквідатор Львівського дослідного нафтомаслозаводу арбітражний керуючий Андрій Стадник. Він прокоментував також твердження висловлені сьогодні на прес-конференції "Кислі гудрони та інфільтрати Грибовицького сміттєзвалища: сморід у Львові та екологічна катастрофа всеукраїнського масштабу":

"Я впевнений що це ніякий не прорив дамби. Це неможливо, бо хімічний склад гудронів такий, що за теперішніх погодних умов, при нульовий температурі речовина не може нікуди текти. Що ж до витоку води, яка є в гудронних озерах то це можливо, однак про людський фактор прориву дамби говорити передчасно. Хоча мені відомо, що місцеве населення робило забір глини поблизу дамби" – зазначив він.

Андрій Стадник також прокоментував вивіз гудронів з озер біля Грибовицького сміттєзвалища і повідомив, що наразі немає організацій, які спроможні щось з ними робити, оскільки немають спеціального обладнання для вивозу.

За словами Андрія Стадника були спроби передачі гудронів іншим власникам:

"Завод з 2008 року проводячи процедуру банкрутства намагається знайти спільну мову з потенційними покупцями гудронів, інвесторами, яким би було це цікаво, проводився аукціон. Наразі таких організацій, які купили б гудрони, не знайшлося. Тому якоїсь перспективи у нас нема. Фізично вивозити ці гудрони майже нереально.

Амбари в яких є гудрони – у власності держави. Гудрони – у власності Нафтомаслозаводу. Але якщо буде доведено, що витік токсичної речовини, цієї води зумовлено діями чи бездіяльністю заводу, то в процедурі визнання банкрутства є шлях компенсації витрат понесених на підсипання дамби, інших робіт.

Приблизно раз в місяць хтось з працівників заводу приїздить на об'єкт щоб моніторити ситуацію. Ми розуміємо, що є негативний вплив на навколишнє середовище, але я не можу сказати що в цьому винні лише ми" – повідомив він.

Зазначимо, що під час сьогоднішньої прес-конференції "Кислі гудрони та інфільтрати грибовицького сміттєзвалища: сморід у Львові та екологічна катастрофа всеукраїнського масштабу" велася мова про передачу гудронів іншому власнику.

"Є комітет кредиторів, що визначає політику арбітражного керуючого. Вони можуть погодити безоплатну передачу гудронів державі. Тому не варто виключати й те, що гудрони можуть бути передані обласній раді. Може й ми дійдемо до такого рішення, особисто я морально до цього готовий і сприймаю таку ідею з позитивом. Адже всі спроби продати їх не мають успіху" – прокоменував Андрій Стадник.

Нагадаємо, що вчора стався витік гудронів на одному з озер під Грибовицьким сміттєзвалищем внаслідок чого гудронна вода потрапила у водойми що поблизу села Малехів, Грибовичі Жовківського району.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.