Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

Очисні споруди Львівводоканалу

П'ятниця, 29 січня 2016, 13:23

Очисні споруди Львівводоканалу модернізують за кошти європейців

Очисні споруди Львівводоканалу

Сьогодні у Львівській міській раді представники Європейського банку реконструкції і розвитку, Північної екологічної фінансової корпорації та Східноєвропейського партнерства у сфері енергоефективності та екології підписали з ЛМКП "Львівводоканал" договір про модернізацію очисних споруд.

За умовами договору на "Львівводоканалі" побудують біогазову станцію для зброджування надлишкового мулу на каналізаційних очисних спорудах (КОС). Зброджений мул перероблятимуть у бігоаз для виробництва електроенергії, яка буде скервана для роботи КОС, а тепло – для підігріву мулу й будівель "Львівводоканалу". Очікується, що виробленої електроенергії буде достатньо для забезпечення 100 відсотків енергії, яку споживатимуть КОС. Якщо обсяги виробництва електроенергії перевищуватимуть потреби КОС на будь-який момент часу, надлишкова енергія може подаватися до загальної мережі або постачатися до інших об'єктів, які підприємство експлуатує. Теплова енергія, вироблене газовими двигунами, буде використане для попереднього нагрівання шламу через систему теплообмінників, а також, за необхідності, для нагрівання води чи теплоносія у системі центрального опалення.

Завдяки модернізації також зменшиться кількість викидів вуглекислого газу в атмосферу приблизно на 130 тисяч тонн в рік. Позитивний вплив на екологію міста і регіону також забезпечить встановлення пісковловлювачів і станції хімічного осадження, що сприятиме кращому очищенню стічних вод у м. Львові та скороченню викидів у р. Полтву. 

На реалізацію проекту надано 31,5 млн. євро, з яких кредит ЄБРР – 15 млн., кредит НЕФКО – 5 млн., грант Східноєвропейського партнерства у сфері енергоефективності та екології (Е5Р) – 7,5 млн. та місцевий внесок – 4 млн. євро.

Проект було представлено два роки тому під час Тижня сталої енергії.

До тендеру на виконання робіт по проекту буде допущено компанії не лише з України, а й з Євросоюзу. Тендрені процедури проводитимуть за законодавством Євросоюзу.

За словами директора українського відділення ЄБРР Шевкі Аджунера, враховуючи курс гривні, ціну імпорту матеріалів та послуг з-за кордону, цілком можливим є проведення також місцевого тендеру на виконавця робіт. Він додав, що ЄБРР допомагатиме "Львівводоканалу" у процесі закупівель та проведенні тендерів.

Контроль за виконанням проекту проводитиме Східноєвропейського партнерства у сфері енергоефективності та екології та ЄБРР.

Необхідну для виконання техніко-економічного обґрунтування і передінвестиційного екологічного дослідження технічну допомогу надало Шведське агентство міжнародного співробітництва у сфері розвитку (SIDA).

Проект також передбачає програму комплексних заходів, спрямованих на реформування тарифів шляхом політичного діалогу Регулятором з метою забезпечення рівня тарифів, достатніх для повної окупності та сприяння комерціалізації підприємства шляхом запровадження Контрактів на комунальне обслуговування та Програми підтримки корпоративного розвитку. Проект матиме значний демонстраційний ефект у регіоні як приклад запровадження інноваційних рішень у сфері енергоефективності зі значними екологічними перевагами.

Проект є другим кроком з модернізації очистки стоків Львова. У 2003-2006 рр. проводили модернізацію на головній каналізаційній насосній станції КОС 3-4.

Нагадаємо, що 30 грудня на сесії Львівської міськради депутати підтримали отримання кредиту від ЄБРР на реконструкцію очисних споруд та будівництво станції переробки мулу. А "Львівводоканал" було визнано одним з найбільших забруднювачів атмосфери у 2015 році на Львівщині.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.