Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Гудронне озеро

Фото Данила Тарасюка

Вівторок, 2 лютого 2016, 13:23

Гудронні озера поблизу Дублян негативно впливають на екологію чотирьох населених пунктів - активісти

Гудронне озеро

Активісти Дублян оглянули стан гудронних озер в урочищі Карвати, що поблизу Дублян забруднюють землі та поверхневі води кількох населених пунктів.

Тут є три каскадних озера кислих гудронів та утоворений внаслідок переливу озер струмок, який в народі називають «смоляною річкою». Озера межують з сільськогосподарськими угіддями, а за 300-400 метрів  - дачні ділянки. Відстань до Київської траси – 1,7 км, до житлових будинків y Дублянах – 2,1 км.

Озера утворені незаконно без жодних погоджень з місцевою владою, - стверджують місцеві екологи. Завозились сюди відходи Львівського дослідного нафтомаслозаводу, який нині є банкрутом.

«До гудронних озер дістатись можливо лише пішки, або ж позашляховиком. Побачене, звісно, вражає. Покручені та здеформовані дерева, сильний різкий запах, утворений з гудронів водоспад. Ця проблема тривалий час замовчувалась та не привертала широкої уваги громадськості. Це екологічна криза, адже забруднені сірчаною кислотою відходи потрапляють у поверхневі води, у криниці мешканців навколишніх населених пунктів, у продукти, які вирощуються на сільськогосподарських угіддях та дачних ділянках» – розповів Варіантам депутат Жовківської районної ради Данило Тарасюк.

Нагадаємо, ще три гудронних озера, які є нслідком діяльності Львівського маслозаводу, розташовані на території Грибовицького сміттєзвалища. 

Зазначимо, що питання впливу Грибовицького сміттєзвалища та гудронних озер на останніх сесіях Дублянської міської ради піднімав депутат Ігор Іванюк. За його ініціативою створено робочу групу з вирішення проблем, пов’язаних з діяльністю Грибовицького сміттєзвалища та екологічними проблемами зокрема. Робоча група повинна напрацювати і представити на затвердження міськради звернення до керівництва Львівської міськради та Жовківської райради про затвердження субвенції для міської лікарні Дублян, а саме на заходи, пов’язані із профілактикою та діагностуванням хвороб, які можуть бути спричинені негативними факторами діяльності Грибовицького сміттєзвалища.

Фото Данила Тарасюка

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.