Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ЛАЗ

П'ятниця, 19 лютого 2016, 10:58

Махінації з ЛАЗом: майно заводу незаконно отримали дві фірми з Києва

ЛАЗ

Незаконний продаж майна ВАТ "Львівський автобусний завод" був здійснений на основі підробленого рішення господарського суду Києва.

Про це повідомила прес-служба прокуратури Львівської області.

Як зазначив вчора, 18 лютого, під час брифінгу начальник відділу нагляду за додержанням законів при провадженні оперативно-розшукової діяльності, досудового розслідування органами фіскальної служби та підтримання державного обвинувачення Тарас Іваник, у січні цього року майно ЛАЗу було незаконно зареєстроване за двома київськими фірмами.

За словами Іваника, раніше на 127 тис кв. м приміщення заводу було накладено арешт, щоб не допустити їхнього продажу. Однак, усі заборони зняв одним із державних реєстраторів, що виконував підроблене рішення господарського суду Києва.

"При цьому, таке рішення у базі даних Єдиного державного реєстру судових рішень не зареєстровано. Більше того, під наявним на рішенні суду реєстраційним номером, справу розглядав Джанкойський міськрайонний суд Автономної республіки Крим ще в лютому 2014 року за позовом фізичної особи у цивільній справі, яка жодного стосунку до приміщень на вул. Стрийській, 45 у Львові не мала", – наголосив Тарас Іваник.

Після зняття арештів, у січні новими власниками майна ЛАЗу, вартістю близько 100 млн грн, стали юридичні особи, які зареєстровані за однією адресою у Києві та які досить довго взагалі не звітувались у податковій.

Наразі прокуратура розпочала кримінальне провадження щодо використання підробленої документації, а на незаконно продане майно ЛАЗу було накладено арешти.

Що ж до розслідування кримінальних проваджень щодо ухилення від сплати податків та незаконних дій із майном підприємств, створених на базі колишнього Львівського автобусного заводу, то відомості про це ще у серпні 2015 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Як заявив рокурор відділу організації позовної роботи та представництва при виконанні судових рішень прокуратури області Сергій Тарас, йдеться про 70,41 % акцій ЛАЗу вартістю 27,1 млн грн, які незаконно забрали із держвласності через незаконні махінації акціонерів товариства. Зокрема, акціонери подавали до суду "липові" заяви на підставі яких було переглянуто та скасовано судові рішення про визнання недійсними купівлі-продажу пакету акцій ЛАЗу у 2001 та 2002 роках.

Відтак, акції, які повинні були бути повернуті державі, залишалися у акціонерів.

Також у рамках розслідування було встановлено, що суддя Деснянського районного суду Києва, який розглядав справу з ЛАЗом, прийняв незаконне рішення. Наразі відкрито кримінальне провадження.

Нагадаємо, 2 лютого цього року Київський апеляційний господарський суд відмовив Львівському автобусному заводі у відшкодуванні КП "Київпастранс" 472,4 млн грн збитку. Йшлося про не викуплені "Київпастрансом" 77 тролейбусів у рамках укладеного у грудні 2010 року договору.

Зазначимо, завод має заборгованість з виплати заробітної плати у розмірі понад 1,5 млн грн, а Львів заборгував заводу 4 млн грн за 2 автобуси.

Окрім цього, у вересні на сайті Верховної Ради було оприлюднено проект закону про націоналізацію Львівського автобусного заводу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.