Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

кінотеатр "Львів"

П'ятниця, 1 квітня 2016, 18:14

В облраді обговорили подальшу долю кінотеатру «Львів»

кінотеатр "Львів"

Сьогодні відбулися громадські слухання, на яких активісти презентували п’ять проектів із відновлення кінотеатру «Львів».

Про це повідомив кореспондент Варіантів із місця події.

Сьогодні місцеві активісти запропонували п’ять варіантів перевтілення кінотеатру: на його базі утворити львівську кіношколу, центр українського кіно, осередок галицького кіно, соціальний кіноцентр та кінотеатр, що функціонував би під керівництвом Львівської міської ради.

Режисерка Ольга Фразе-Фразенко та менеджер громадських проектів Вікторія Лучка розповіли про концепцію перетворення кінотеатру у Центр українського кіно. Його метою є розвиток та наближення рівня культури вітчизняного кінематографу до світового рівня.

На базі центру діятиме кіноклуб, лекторій, відбуватимуться міжнародні тренінги, а також активістки запропонували організувати фестиваль українського поетичного кіно.

«У нас відбуватимуться трансляції фільмів із тифлокоментарем. Поряд із кінотеатром є школа інтернат та бібліотека, що займається з дітьми, у яких є порушення зору. Тож ми б уже хотіли проводити сеанси для таких людей», - розповіла Ольга Фразе-Фразенко.

Соціальний кіноцентр на базі «Львова» пропонує утворити ініціативна група «Поверніть нам Львів», до якої увійшли журналіст Андрій Бондаренко та громадська діячка Олександра Ковальчук.

Такий кіноцентр включає в себе важливу освітню складову: згідно з проектом для львів’ян проводитимуть лекції з історії та теорії кінематографу, функціонуватиме кіношкола та музей кіно.

«Кінематограф - це дуже впливова культурна сила. І ми б хотіли використати її для формування здорового культурного середовища у Львові. Тобто покласти в основу діяльності нового центру кінопокази і взагалі об'єднати тут всіх пов'язаних із кіно. Але також дбати про додаткову освіту, про розвиток самодіяльної культури і соціальних зв'язків між львів'янами», – зазначив Андрій Бонадренко.

Про створення кіношколи, передбаченої проектом громадської ініціативи, детальніше розповіли очільниці львівського фестивалю короткометражного кіно «WIZ-ART» Жанна Озірна та Ольга Райтер, яким і належить ця ідея. 

Кіношкола пропонуватиме дворічні факультативні програми за напрямками режисури, продюсування, документалістики та операторського мистецтва.

«Питання щодо утворення львівської кіношколи сьогодні є дуже актуальним, адже зараз функціонує лише одна така школа на всю Україну. Більше того, там навчають молодь ще за старими методами, не говорячи вже про саму техніку. Тож ми хочемо запропонувати альтернативу державній школі Карпенка-Карого», – наголосила Жанна Озірна.

За її словами, результатом функціонування кіношколи стане розвиток львівської кіноіндустрії, а також популяризація немейнстрімних фільмів.

Директор та художній керівник української кіностудії «Галичина-фільм» Василь Босович запропонував утворити при кінотеатрі «Львів» Центр галицького кіно. Це була б нова структурна одиниця, до складу якої увійшли б ліквідована на сьогодні Львівська обласна контора прокату кінофільмів, вищезгадана «Галичина-фільм» та сам кінотеатр.

На базі Центру галицького кіно працювала б ліцензована кіношкола, а працівники установи займались би також відновленням кіномережі Львова та області.

«Ми б запровадили гнучку цінову політику на квитки, співпрацювали з українськими й зарубіжними дистриб’юторами, оскільки це майданчик для найрізноматніших  кіно- чи музичних фестивалів», – заявив Василь Босович.

І останню, п’яту концепцію запропонувала Львівська міська рада. В рамках програми з розвитку Стрийського парку пропонують передати будівлю кіноустанови у підпорядкування міськради.

Остання пропонує зберегти кінотеатр, залучивши до роботи активістів, які сьогодні також презентували свої ідеї.

«Бібліотека і кінотеатр стануть основою розвитку Стрийського парку. Наразі стратегія розвитку парку й самого кінотеатру побуває у розробці. Тож ми пропонуємо співпрацю всім небайдужим, в тому числі й активістам, які сьогодні тут зібрались, оскільки у нас спільна мета – сприяти розвитку кіномистецтва у Львові», – розказала начальниця управління адміністрування, будівництва та розвитку інфраструктури Львівської міськради Олександра Сладкова.

В свою чергу голова Львівської облради Володимир Гірняк та голова комісії з питань культури та ЗМІ Юрій Візняк схвалили ідеї активістів, проте наголосили, аби вони напрацювали детальний кошторис своїх проектів.

«Покажіть нам, звідки і яку суму ви залучите до своїх проектів. Нам важливо знати у цифрах, скільки потрібно, на вашу думку, коштів із місцевих бюджетів, можливість отримання ґрантових допомог, і чи є такі попередні домовленості, інвестиції» – зауважив Володимир Гірняк.

Відтак наступне громадське слухання відбудеться уже 15 квітня.

Зазначимо, кінотеатр «Львів» перебуває у руйнівному стані. Жодних коштів із місцевого бюджету кінотеатр не отримує, тому перебуває на самоутриманні. 

Тому Львівська обласна рада оголосила конкурс проектів із відновлення кінотеатру.

Нагадаємо, директор кінотеатру «Львів» Мирослав Аренович подав кошторис, згідно з яким на проведення ремонтних робіт у бідвлі потрібно майже 32 мільйони гривень. Таку суму львів’яни вважають завищеною. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.