Юрій Семашко,  7 червня 2016

Форум орігамі

Антикорупційний форум

Зустріч борців з корупцією з ноткою розчарування

Суботнього ранку ґанок РОКСу заповнили серйозні обличчя, які у передчутті приїзду головного грузина Одещини зібрали всю свою нелюбов до корупції в конверт.

На вході причетність заходу до грошей підсилили збором добровільних пожертв.

На початку свого виступу ведучий Ярослав Рущишин прозвітував скільки людей зареєструвалось, і щоб проявилась антикорупційна солідарність, запропонував усі витрачені на форум гроші (26090 гривень) компенсувати порівну – пожертувавши 77 гривень.

 

Важлива деталь, яка відрізняла схожі громадсько-політичні офіціози – це ліміт на час виступу. Кожному виділяли 5 хвилин, які рахував пісочний годинник на столику перед ведучим.

Незвиклі до такої новації спікери поголовно керувались правилом Даніссімо. На що Рущишин тактовно намагався їм нагадати, інколи посмикуючи руку, щоб в мікрофон сказати про те, що свої 5 хвилин слави спікер використав,і пора підписувати антикорупційний меморандум.

Публіка в партері різношерста, в цьому натовпі найлегше розпізнати віпів, які сидять у перших рядах. Клан БПП біліє донкарлеонівським прикидом Ганущина, поруч з ним – Синютка і Юринець. В іншому першому ряду вигідно контрастують своїми брендованими футболками УГПісти:

Решту непересічних політиканів Львівщини легше розпізнати з балкону. Так, вдалині під стіною відбуває домашній арешт Андрій Федоренко. Його присутність ставить під сумнів доцільність якогось мінімального фейс-контролю на антикорупційному форумі.

Та сьогодні Федоренко не відмолює грішок, – він, як і Рущишин, представляє тут Комітет підприємців Львівщини, що співорганізовують ґранду.

Біля проходу між секторами – Ярослав Кендзьор. Його статусність зашкалює, тому він без фірмового бейджа. Його сусіди чомусь також без них.

Спікери міняють один одного і така монотонність процесу заколисує публіку.

 

Когось ця нудьга спонукає рискати інтернетом на смартфонах, когось – просто закуняти пританцьовуючи уві сні.

Та все ж знайшовся боєць невидимого антикорупційного фронту, що додав драйву.

Поки демальянсівець Руслан Фогел розповідав про вірус корупції, до сцени наблизився маловідомий навіть у вузьких колах Анатолій Шамрін. Він провокативно запитує чи йому дадуть слово і не дочекавшись відповіді, видає броньовичковий виступ з яскраво лівацьким нахилом.

Публіка терпляче слухає бунтівного пелихівського адвоката, і лише вольова Ольга Галабала з Івано-Франківської облради спробувала заспокоїти самопроголошеного оратора.

У цей час у фойє віп-тріо дає брифінг, на якому Рущишин дає відповідь на головне питання про головного борця з корупцією в Україні. Форум без Міхо – не форум.

Після брифінгу російськомовний Шамрін знайшов спільну мову з націоналістом Стахівим.

А взагалі, відчутно, що найбільше виступів тут дісталось політикам, та організаціям так чи інакше причетних до політсил. Так, в один момент на сцені сиділи Оксана Юринець, Сергій Лещенко та Світлана Заліщук – всі з Блоку Петра Порошенка.

До слова, іншого порошенкцівця зі Львова, Дубневича, згадав у свому виступі Віктор Чумак, якого щиро дивує те, що підприємець, у якого є інтерес у співпраці з Укрзалізницею, головує у депутатському комітеті з питань транспорту.

За словами Ярослава Рущишина, ніхто не може претендувати на монополію в боротьбі з корупцією, та все ж скидалось, ніби більшість спікерів прийшли поскаржитись на суцільну корумпованість, на екологію області, яка погіршилась внаслідок корупції. Та мало хто з них розповів щось по суті.

Так, Мирослав Сімка, що керує проектом «Тендер і злочин», показав напрацьовані результати діяльності, – корупційні схеми при купівлі дизпалива в мереж АЗС Брошнівським лісництвом. Іншим промовистим фактом що зауважив Сімка, є те, що структурами Львівської міської ради протягом 4-12 січня цього року було укладено 776 угод на суму 116 мільйонів гривень. Після введення системи ProZorro з 13 січня по березень ті самі підлеглі Садового уклали тільки 311 угод на 33,5 мільйонів. Поки Сімка намагався вразити присутніх цифрами, Заліщук фоткала Лещенка.

Цікаво, що в цей час робила Гелена Пайонкевич, – одна з небагатьох чиновників ЛМР, яка прийшли сюди створювати видимість антикорупціонерів?

Чому таких як Сімка і Матвіїв (перешкоджає контрабанді лісу на Львівщині) на форумі була меншість? Чому серед спікерів не було когось з Центру протидії корупції (хоча його керівник 2 роки тому пробивався у парламент від гриценківської позиції, тому це також дещо політизований громадський діяч) чи від Наших грошей, Слідства інфо, руху Чесно, Декларацій?

Якщо вдивлятись у емблему форуму, то перше, що вона нагадує – японське орігамі. Чи то бідність форумних дизайнерів зіграла злий жарт, чи вони просто скачали його з сайту-генератора випадкових символів, але схожість форумного орігамі з лого однієї партії дає підставу задуматись про штучність обох.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.