Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

субсидії

chernigov.mesto.ua

П'ятниця, 10 червня 2016, 13:46

Відтепер розмір та порядок призначення субсидії визначатиметься по-новому

субсидії

Уряд вніс зміни до порядку надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування.

Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Відтак, у разі призначення субсидії пільги з оплати ЖКП особам, які зареєстровані у приміщенні, у період її отримання не нараховуються. Інформація про цих осіб вноситься до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на  пільги.

Як пояснили у міськраді, ці зміни не призведуть до зменшення рівня соцзахисту населення, оскільки до внесення змін субсидії розраховувалися з урахуванням пільг на оплату послуг. Обсяг обов'язкового платежу за послуги залежить лише від доходу сім'ї.

Також порядок доповнено переліком послуг, на оплату яких призначається субсидія: послуга з управління будинком.

Відтепер субсидія призначається особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у приміщенні на підставі договору оренди житла, лише якщо  їй  нараховується плата за ЖКП.

Субсидії призначаються на підставі доходу за попередній календарний рік, а субсидія, яка призначається у I кварталі – на підставі доходу за перші три квартали попереднього року.

Виключено норму щодо призначення субсидії на підставі доходів за три місяці, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії, а також щодо врахування розміру пенсії за останній місяць перед зверненням. 

Також змінено обрахування доходу для призначення субсидії, зокрема, збільшено розміри доходів, які враховуються для фізичних осіб-підприємців:

- до двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, – для платників єдиного податку першої групи;

- до трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, – для платників єдиного податку другої групи;

- до чотирьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб , – для платників єдиного податку першої групи;

При цьому до сукупного доходу таких осіб не враховується дохід, отриманий самозяйнятою особою, та дохід від підприємницької діяльності.

Система оподаткування та група платника єдиного податку для спрощеної системи оподаткування визначається на початок місяця, з якого призначається субсидія.

Для працездатних осіб середньомісячний дохід яких менший від прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на такий період, у розрахунок субсидії за кожний місяць включається місячний дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму.

4.3. Для студентів, які мають батьків, зареєстровані в приміщенні самі та навчаються за денною формою навчання у навчальних закладах і не одержують стипендію, та осіб, які перебувають на обліку в органах державної служби зайнятості як безробітні і не одержують допомогу по безробіттю, середньомісячний дохід яких менший від прожиткового мінімуму, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні прожиткового мінімуму.

Для громадян, які одержують стипендію, соціальні виплати і мають право на отримання субсидії під час визначення сукупного доходу осіб, які зареєстровані у будинку, враховуються фактичні розміри стипендій та соціальних виплат.

Із переліку осіб, до доходу яких враховуються фактичні розміри соціальних виплат, виключено осіб, які отримують допомогу по догляду за інвалідом 1 групи або особою, яка досягла 80-річного віку – до сукупного доходу таких осіб враховуватиметься дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму.

Доповнено перелік доходів, які не включаються до сукупного доходу при призначенні субсидії: до сукупного доходу не включатимуться державна соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та щомісячна допомога внутрішньо переміщеним особам.

Для призначення субсидії, окрім заяви та декларації, подаються довідки про доходи.

У разі смерті особи, якій було призначено субсидію, надання субсидії не припинятиметься до закінчення опалювального періоду за умови, що у житловому приміщенні зареєстровані інші особи, яким нараховується плата за житлово-комунальні  послуги.

Надано право неповнолітнім студентам, які зареєстровані та проживають у гуртожитках, отримувати субсидію.

Змінено термін надання субсидії:

- призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального періоду, але не більше ніж на 12 місяців.

- за наявності договору оренди субсидія призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців, та до кінця місяця, в якому закінчується строк дії договору оренди. На наступний строк субсидія призначається за особистим зверненням орендаря.

Передбачено повернення залишків невикористаних субсидій. Зокрема, після  закінчення  опалювального сезону: 

- сума  невикористаної  субсидії на оплату послуг з теплопостачання повертається до бюджету в  повному обсязі; 

- частина невикористаної суми субсидії на оплату послуг індивідуального опалення, що еквівалентна вартості 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт•г електричної енергії, зараховується як оплата послуг на наступні розрахункові періоди.

Також уряд вніс зміни до держсоцстандартів у сфері житлово-комунального обслуговування.

- у разі використання природного газу для індивідуального опалення – 5,5 куб. метра природного газу на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період (було – 7 куб. метрів);

- за наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання –4,4 куб. метра на одну особу на місяць (було 6 куб. метрів);

- за наявності газової плити в разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача – 7,1 куб. метра на одну особу на місяць (було 9 куб. метрів);

- за наявності газової плити та газового водонагрівача – 14 куб. метрів на одну особу на місяць (було 18 куб. метрів).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.