Зміст статті

26 червня 2016Юрій Семашко

Трускавець децентралізований

Замальовка з панельної дискусії про децентралізацію на Форумі місцевого розвитку.

Схоже, що це стає для влади Львівщини традицією: запросити на помпезну подію ВІПів загальнодержавного рівня, але провести ґранду без них.

Так було з Москалем на відкритті тунелю до радості, Саакашвілі проігнорував форум орігамі.

А на Форумі місцевого розвитку очікували на трійку політиків міжнародного рівня: Яна Томбінського, Джефрі Пайєтта та посла Канади в Україні Романа Ващука.

Не дивно, що при вході у відведену під форум зону в готелі встановили рамки-металодетектори, біля яких охоронці перевіряли багаж делегатів, а фотокорів ласкаво просили зробити світлину, аби переконатись, що це фотоапарат.

Та анонсноване тріо не приїхало в цей день у Трускавець. Посол США, наприклад, зависав у Львові, де відкрив другий вечір Альфа-джазу.

Такий ігнор форуму заморськими гостями був на руку вітчизняним політикам, які не пошкодували свого часу на сидіння в тісному конференц-залі трускавецького готелю Mirotel Resort&Spa.

Відкривати форум звично довірили Синютці та Ганущину: вступні слова ентузіазного оптимізму були швидше pro forma.

Апостолами децентралізації стали Посол Сейму Польщі Богдан Жоньца, директор ГО "Інститут розвитку територій" Юрій Ганущак та Олег Березюк.

Останній удостоївся такої честі, бо входить у Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Модерував децентралізовані проповіді координатор проекту USAID-Рада Ігор Парасюк. Він і надав першу промову гостю – Богдану Жоньці.

Відчувалось, що багато слухачів настільки звиклі до польської мови, що слухали її без синхронного перекладу.

Скажімо УКРОПи з Обласної ради Петро Жукровський та Юрій Сидорович. З такою ж уважністю мудре слово Жоньци почули нарконтролівці Веремчук та Білоус.

Обласні депутати ніби відчували субординацію, тому порозсідались по залу так, щоб перші ряди були за нардепами та знавцями децентралізації. Десь між ними експерти Тарас Баранецький та Олександр Софій.

Тому Параска Дворянин сидячи в другому ряду поруч з Гірняком особливо не виділилась своєю дебугрівською спідницею. Позаду Lady in red Тетяна Бей, – чи не єдина з депутаток, хто слухав Жоньцу в перекладі.

Поки Жоньца глаголив, Оксана Юринець не встидалась просто перед спікером занурюватись у планшетні інтернетрі.

Її сусіди, Ярослав Дубневич та Ігор Васюник, утримались від онлайн-поневірянь.

Праворуч від Посла Сейму сиділи решта нардепів Львівщини: Микола Кадикало, Михайло Хміль, Михайло Бондар, Андрій Антонищак.

Та лише після промови поляка до них приєднався Юрій Шухевич.

Далі промовна естафета перейшла до Олега Березюка, який прибув сюди зі схожого форуму в Одесі.

Тому трускавецький з'їзд децентралізаторів для нього став справжнім бенефісом: парламентар не скупився на жести, дружні поплескування по плечу поляка, та риторичні питання до залу.

Останні, між тим, промовисто поставили під сумнів доцільність деяких присутніх тут і навпаки – дали зрозуміти, що на цьому святі самоврядування багато покликаних, та мало обраних.

Так, Березюк запитав чи є в залі мери міст. Піднялось чотири руки, при чому одна з них – трускавецього мера Кульчин-ського (висуванець"Самопомочі").

Питання Березюка скільки присутніх читали статті Конституції про децентралізацію, виявило небагато посвячених.


Категоричніше він висловився про нардепів, яких, на його думку, було просто забагато.

Головного медика Самопомочі заносить то на проблему моста в Бориславі, то на технопарк у Новому Роздолі. В якийсь момент його заносить на тему Грибовицького сміттє-звалища...

Цікаво, що у цей час було на думці в голови Жовківської райради Романа Горбаня?

Це вже не просто промова, а справжня пропаганда.

Березюківський стиль приносить свої дивіденди – зацікавленість публіки в залі більша, ніж до польського посла. У своєму запалі права рука Садового вдається навіть до ремінісценцій в СРСР.

Та доводить до катарсису всіх Ігор Парасюк. Він зрезюмував, що спіч Березюка підвищив градус.

А Парасюк, в свою чергу, підвищив інтерес делегатів Форуму до подарованих їм торбинок. У них вже дехто встиг зауважити і навіть приміряти вишиванки.

Та цікавішим презентом є картка-флешка, на яку завантажили акти Верховної Ради щодо децентралізації та Європейську хартію, що має значний вплив на цей нелегкий процес.

Ще одні, хто мав очевидну вигоду з форуму, це комунальне Львів-ТБ: після кадрових пертурбацій телевізійники, схоже, розжились на брендовані футболки.

Вони і колеги з ТРК "Львів" транслювали трускавецьку імпрезу, для чого в форумній площі їм було виділено окремі кутки.

Миттєвий профіт від такого форуму навряд чи одразу відчує рядовий голова сільради чи мер. Адже на на ньому не приймають доленосних рішень.

Однак публічно задеклароване на Форумі бажання спів-працювати місцевому самоврядуванню з центральною владою або стане нормою, або так і залишиться утопією.

Автор: Юрій Семашко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.