Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Грибовицьке сміттєзвалище

Середа, 29 червня 2016, 11:02

Забрудненість води та ґрунту поблизу Грибовичів перевищує норму

Грибовицьке сміттєзвалище

Результати лабораторних досліджень грунту та води поблизу Грибовицького сміттєзвалища показали значне перевищення норми шкідливих речовин.

Про це повідомила прес-служба Головного управління Державної екологічної інспекції у Львівській області.

Станом на 22 червня за результатами лабораторних досліджень у пробах грунту поблизу Грибовицького сміттєзвалища, відібраних 15 червня, було встановлено перевищення нормативів гранично допустимої концентрації у таких місцях:

- проба ґрунту на сході від станції очистки фільтратів: амоній у перерахунку на азот амонійний в 2,5 рази, хлориди в 57 раз, кадмій в 5,8 раз, мідь в 2,4 більше ГДК, марганець в 5,1 раз, свинець в 3,8 більше ГДК, залізо в 16 раз.

- проба ґрунту на схід від дамби озера з інфільтратом: амоній у перерахунку на азот амонійний в 2,2 рази, хлориди в 87 раз, кадмій в 6,2 раз, марганець в 5,1 раз, свинець в 1,9 ГДК, залізо в 15,3 раз.

- проба ґрунту приблизно 10 м на південний-схід від дамби озера з інфільтратом: амоній у перерахунку на азот амонійний в 4,1 раз, кадмій в 2,1 раз, марганець в 5,1 раз, свинець в 1,3 ГДК, залізо в 15,8 раз.

А за результатами лабораторних досліджень у пробах поверхневих вод було встановлено перевищення нормативів ГДК у точках:

- поверхнева вода в місці сходження обвідних каналів біля дороги Львів-Рава-Руська, приблизно 1 км від підніжжя полігону відходів: хлориди в 1,7 раз, азот амонійний в 5,6 раз, ХСК в 9,2 рази, залізо загальне в 2 рази, сухий залишок в 1,8 рази, аніонні синтетичні поверхнево-активні речовини в 1,3 рази, кадмій у 14,5 раз, марганець у 7,5 раз, свинець у 2 рази.

- річка Малехівка, міст біля готелю «Варшава», дорога Львів-Рава-Руська: перевищений вміст кадмію у 4,5 раз.

- річка Малехівка, міст в с. Малехів, приблизно 100 м нижче впадіння меліоративного каналу, в який потрапив інфільтрат: перевищений вміст кадмію у 7,2 рази, марганець у 2 рази.

Відтак, з результатів проведених досліджень із проб, відібраних у річці Малехівка до і після впадання каналу, у який потрапив інфільтрат з сміттєзвалища, випливає, що забрудження відбувається внаслідок вимивання та дренажу інфільтратних вод.

Перевищення норм спостерігається щодо кадмію у 4,5 раз та 7,2 рази після впадання каналу, марганцю у 2 рази після впадання каналу, решта показників не перевищують норм.

Нагадаємо, ввезення сміття на Грибовицьке сміттєзвалище було припинено з 29 травня. Через зсув сміття тут загинули троє надзвичайників з Жовківщини, й інженер-еколог ЛКП "Збиранка".

Зазначимо, попередня вартість рекультивації Грибовицького звалища – близько 30 мільйонів євро, ще за 10 мільйонів планують збудувати сміттєпереробний завод.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.