Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Нагорода "Золотий Дюк"

Facebook Кінофестивалю

Понеділок, 25 липня 2016, 19:51

Фільм про Варту1 отримав кінопремію

Нагорода "Золотий Дюк"

Стрічка львівського режисера завоювала нагороду Одеського міжнародного кінофестивалю.

Про це йдеться у списку призерів на офіційному сайті кінофестивалю.

Львів'янин Юрій Грицина за фільм "Варта1" нагороджений дипломом Міжнародної федерації кінопреси (FIPRESCI) за Найкращий український повнометражне кіно.

Юрій Грицина у коментарі Варіантам розповів:

«В першу чергу мене цікавив момент міжвладдя, коли в Києві вже зникла стара влада, але нова ще не відчувала сили, а на місцях був хаос і потреба у відновленні якихось механізмів законності. Спостерігаючи за цим коротким епізодом, ми бачимо як утворюється цивілізація. Тобто базові для цивілізації речі – закон, демократія, держава. Старі правила вже не діють, тому кожне рішення треба проговорити, почути думки кожного учасника. В цьому процесі багато невпевненості і помилок, в ньому вже назріває вибудовування ієрархії, коли одні думки важливіші за інші. Але водночас це момент великої свободи, коли люди вчаться бачити навколишній світ і знаходити адекватні слова для його опису.

На початку 2015 року я відзняв на стареньку VHS-камеру урбаністичні закутки Львова, про які не надто прийнято згадувати, коли говорять про Львів. Це нецентральні райони міста, вони дещо занедбані, таке враження, що вони випали з тої історії, в якій колись приймалу участь. Я хотів подивитися саме на цей сон ландшафту, на очікування історії. Віднайти сліди минулої і обіцянку нової революції. 


Для мене було дуже важливо подивитися на один маленький історичний епізод і через нього дати голос сотням людей, яких, можливо, ніколи більше не почують. Саме віднадхоження голосу було чи не головним досягненням цієї революції, що триває.»

Нагадаємо, що у конкурсній програмі фестивалю було заявлено 4 львівські фільми.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.