Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

очисні споруди Львівводоканалу

Понеділок, 12 вересня 2016, 13:35

Львіводоканал залишається найбільшим забруднювачем Західного Бугу

очисні споруди Львівводоканалу

За підрахунками фахівців, на Львівщині на впорядкування споруд ЖКГ по басейну Західного Бугу потрібно більше 166 мільйонів гривень.

Про це повідомив начальник відділу водних об'єктів та техногенно-екологічної безпеки Західно-Бузького басейнового управління водних ресурсів Андрій Мельничук.

Згідно з дослідженням, проведеним протягом квітня-червня цього року, води басейну Західного Бугу на території Львівської області відносяться до ІІІ класу якості. Тут експерти знову зафіксували перевищення рівня азоту амонійного, нітритів та нітратів.

Однією з причин забруднення поверхневих вод Західного Бугу є скидання неочищених або недостатньо очищених стічних вод комунальними або приватними підприємствами.

Найбільшим забруднювачем Західного Бугу залишається Львіводоканал. Протягом 2015 року комунальне підприємство скинуло у ріку та її притоки понад 76 мільйонів м3 забруднених стічних та зворотних вод.

Саме тому якість води Західного Бугу у верхній течії в межах Львівщини по більшості показників не відповідає нормам гранично допустимих концентрацій.

Окрім Львівводоканалу, існує ще три великі забруднювачі Західного Бугу: Червоноградканал, Сокальське МКП ВКГ та Кам'янкаводоканал.

 

Як зазначив Андрій Мельничук, в очисних спорудах Львова, Червонограда, Сокаля, Кам'янки-Бузької, Буська та Жовкви використовують застарілі технології очистки.

Більше того, комунальні очисні споруди перебувають у незадовільному стані, відтак не забезпечують очищення зворотних вод відповідно до нормативних вимог.

Зазначимо, в басейні Західного Бугу функціонують 53 очисні споруди, після проходження очистки на яких зворотні води відводяться у поверхневі водні об'єкти. На Львівщині таких очисних споруд є 34, а їхня фактична потужність складає 211 м3 на рік.

Протягом 2015 року найгірші показники забруднюючих речовин у басейні Західного Бугу зафіксували також саме у Львівській області. 

Найбільше перевищували допустимі показники амонію сольового, фосфатів, нітритів, розчиненого кисню у Полтві, а також у с. Кам'янопіль Пустомитівського району.

На впорядкування споруд водовідведення на об'єктах житлово-комунального господарства всього по басейну Західного Бугу потрібно понад 222 мільйони гривень, а на Львівщині – більше 166 мільйонів.

Нагадаємо, наприкінці серпня екоінспекція Львівщини перевіряла ЛКП "Збиранку" щодо забруднення вод річок Малехівка, Полтва, Західний Буг, а також ґрунтів поблизу сміттєзвалища.

Згідно з результатами досліджень, небезпечні речовини у водах усіх річок у рази перевищують допустимі норми.

Додамо, що у п'ятницю, в місті Угнів Сокальського району області відбулась конференція "Застосування альтернативних підходів зменшення забруднень стічних вод у сільській місцевості".

Саме на ній Андрій Мельничук презентував результати дослідження поверхневих вод Західного Бугу у ІІ кварталі 2016 року. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.