Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

ужгород

voloshina.ua

Четвер, 20 жовтня 2016, 18:09

Закарпаття може дати старт федералізації України

ужгород

13 жовтня Закарпатська облрада ухвалила програму співпраці між Закарпаттям та округом Верхня Франконія (Німеччина).

Експерти і ЗМІ пов'язують це з «розгойдуванням ситуації». Про це пише видання Voloshina.ua

«Інформація про це рішення подається з прив'язкою до результатів референдуму 1991 року про створення самоврядування на території Закарпаття. Мовляв, тоді жителі регіону проголосували за незалежність, тому зараз депутати чинять правильно. Тобто, гра в сепаратизм виправдовується фейковим референдумом 25-річної давнини», - зазначає інтернет-видання «Депо».

Треба пригадати про недавнє голосування, яке пройшло 6 квітня 2016 року в Закарпатській облраді. Тоді депутати згадали про автономію регіону і стали вимагати від Києва особливі повноваження для регіону, ґрунтуючись на референдумі, який пройшов у 1991 році.

Тоді вони заявили про «випадковості», але, судячи з останніх дій і заяв керівництва регіону, все це – спланована компанія.

На сайті облради 17 жовтня були опубліковані заяви Сергія Ратушняка і Степана Деркача, де вони вказують, що нинішня облрада взяла курс на використання положень закарпатського референдуму 1991 року, тобто на вибудовування самостійних відносин у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Степан Деркач не приховує свого ставлення до ідеї автономії. На сайті облради написав, що до 1946 року, доки Закарпаття не приєдналося до радянської України, в краї були порядок і культура. "Якщо Закарпаття сприймається як придаток, що немає власної точки зору, що поставлений у позу прохача, це поганий прецедент для держави", - вважає колишній "регіонал".

Публікація цієї інформації на офіційному сайті облради показує, що з цією думкою було згідно керівництво області.

 

Не може не хвилювати той факт, що екс-мер Ужгорода Сергій Ратушняк перед скандальним голосуванням і всіма заявами побував 8 жовтня у Москві. Про це він інформував люд на своїй сторінці у Фейсбуці. Невідомо для чого він їздив і з ким зустрічався в столиці Російської Федерації. Більш того, він це навіть не приховує.


Деякі експерти вважають, що він працює на Віктора Медведчука, ідеолога федералізації, який за дорученням Кремля займається так званою «прихованою федералізацією» України.

Уся ця інформаційна і політична кампанія показує, що регіон ставить ультиматуми центральній владі та вже не відмовляється від своєї позиції на автономію. Після незаконного референдуму в Криму і анексії півострова, а також розпалювання Росією сепаратизму на Донбасі і подальшої там військової агресії, дії депутатів і керівництва Закарпатського регіону виглядають провокаційно. Все це може зумовити «парад суверенітетів» в Україні.

 



Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.