Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Вирубка дерев

Середа, 26 жовтня 2016, 17:07

У державних лісах менше проблем, ніж у комунальних – екологи

Вирубка дерев

Екологи наголошують на потребі реформування державних органів, що регулюють вирубку лісів.

Про це сьогодні на прес-конференції заявили представники МБО "Екологія-Право-Людина".

Так, за словами юриста організації Софії Шутяк, без відкритої системи даних про ліси, тобто кадастру, неможливо визначити обсяг різних типів лісів на всеукраїнському рівні.
Функцію контролю, яку зараз виконує Держлісагентство, на її думку, доцільно передати Державній екоінспекції.

Як пояснив еколог організації Петро Тєстов, є системна проблема, що полягає у легалізації майже будь-якої рубки, а ефективних механізмів контролю та припинення цього явище немає. Щоб подолати проблему, потрібні зміни у законодавстві на загальнодержавному рівні.

"Є різні схеми узаконення рубок. Найпопулярнішою з них є проведення саніатрних рубок. Однак є вибіркова, а є суцільна санітарна. На місці, де доречніше провести вибіркову, проводять суцільну. Проконтролювати де краще було б провести суцільну, а де – вибіркову, неможливо, адже немає персональної відповідальності конкретних лісопатологів, – вирішують комісії.

Інша схема є популярною у Львівській та Івано-Франківській областях – лісовідновні рубки. На відміну від санітарної не потребує погодження, проводиться з метою покращення якості лісу. Призначають таку рубку спеціальні люди – таксатори. Однак документи на неї, спеціальні таксаційні описи, засекречені", – розповів Петро Тєстов.

Еколог додав, що запровадження аудиту рубок на основі FSC-сертифікації лісгоспів, яку використовують у Європі, покращив би ситуацію з незаконними рубками. За його словами, у Львівській області всі лісгоспи  сертифіковані одним сертифікатом.

За словами директора Департаменту екології та природніх ресурсів ЛОДА Руслана Гречаника, від його відомства була пропозиція при постановці рішення Львівської обласної ради щодо обрахунку обсягу лісосіки під час санітарних рубок, однак її не повністю взяли до уваги:

"Нас не дослухалися, взяли до уваги тільки те, що обсяг середньорічного приросту буде враховуватись у обсяг санітарної рубки. Це трохи не так мало би бути, бо крім того, що є стиглі та перестійні насадження, є щей багато молодняків, що дають багато приросту."

Також Департамент екології напрацював ряд змін та доповнень до законодавчих актів (законодавство про природозаповідний фонд, санітарні правила щодо лісів). Деякі з пропозицій враховані, деякі розглядаються у профільному комітеті Верховної Ради, у Міністерстві екології та природних ресурсів.

Нагадаємо, що у вересні депутати обласної ради заявилизвертатимуться до Уряду та Верховної Ради, щоб врегулювати ситуацію в лісовій галузі Львівщини.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.