Зміст статті

1 листопада 2016Андрій Бондаренко

Актовий зал calling

Грандіозна техно-вечірка відкрила нову реінкарнацію відомого культурного місця Fredra.61

Адреса, яка живе своїм власним життям, змінила локацію. Fredra.61 повернулося і тепер його можна знайти у нетрях фабрики "Атлас". Принаймні, після вечірки-відкриття це вже офіційно.

Словосполучення Fredra.61, безперечно, знайоме всій львівській тусовочній молоді. Але підібрати під нього якесь одне конкретне визначення доволі непросто. Клуб? Місце тусовки? Заклад для культурних подій? Довелося запитувати безпосередніх причетних. Урбан-активіст та культурний менеджер Маркіян Максим’юк воліє називати це місце просто, але концептуально – "подієва платформа".

Отже, у Львові з’явилася нова подієва платформа. Точніше, відбулася довгоочікувана реінкарнація старої, якої на культурній карті Львова справді сильно бракувало.

Якщо стара локація носила статус "квартири" (там реально жили ті чи інші організатори), то нова – це "Актовий зал". Несподівано, Fredra відродилося доволі близько від попереднього місцерозташування, буквально хвилин за п’ять-сім пішої ходи. Тож, "Актовий зал" можна знайти на початку вулиці Зеленої. Аби потрапити туди, доведеться пройти через пропускний пункт фабрики "Атлас" та напівпідземні фабричні ходи, двір і піднятися на третій поверх. Але, це, безумовно, додає необхідної атмосфери.

Роман, Олег та Дмитро, одні із авторів Fredra, розповіли, що таке зручне місце довелося шукати досить довго. Як і привести приміщення до ладу – спочатку там були, якщо скористатись оригінальним висловом, "треш і повна жопа, купа хламу та пилюки по коліна". Дах протікав, опалення і каналізацію доводилося проводити самим, лише влаштування туалету зайняло місяця три. Двері в кабінки Роман прилаштував вже о п’ятій ранку напередодні.

Ще о восьмій вечора, на яку було заплановане відкриття, хлопці та дівчата активно підмітали, мили підлогу, носили палети, різали канапки. І хоч з маленьким запізненням, але все відбулося на вищому рівні. В Актовому залі гостей чекала і імпровізована барна стійка, і місця для посадки, і туалети з червоним світлом, і порожні ванни в кутках, і навіть купа вішаків для одягу, і посмішки заклопотаних господарів. Одним словом, андерграунд, але цивілізований.

До десятої години, коли свої місця за столиками зайняли діджеї, увесь зал вже був вщент забитий. Як у добрі-старі часи, тут можна було зустріти практично всіх, кого вже давно не бачив.

"Ну, відсотків 30 прийшло тих, кого я знаю особисто, ще десь 30 тих, кого бачив, хто до нас вже приходив, і ще відсотків 40 нових облич", – підрахував на моє прохання Маркіян. "Це дуже добре, ми такого навіть не очікували, тож хочу подякувати усім людям, що прийшли до нас, та попросити приходити й надалі, а також організовувати щось самим!"

Вхід був безкоштовним і так планується і надалі. На столі можна було побачити звичну ще зі старої локації "банку для пожертв", яка допомагала господарям Fredra.61 хоч якось вирішувати свої грошові питання. Втім, тепер Fredra стало масштабнішим, організатори прагнуть рости далі, не зупиняючись на досягнутому, тож доводиться думати ще про якісь джерела фінансування. Наприклад, шукати ще когось зацікавленого у цьому приміщенні, аби разом платити за оренду. Тому, удень в Актовому залі незабаром можуть відбуватися ще якісь паралельні події. "Це можуть бути заняття йоги. Будь-що цікаве. В цьому і полягатиме головна відмінність від старої локації. Тут щось відбуватиметься також удень. А все решта буде так само як і було – тільки в ширших масштабах", пояснив Маркіян.

Наразі гості отримали прекрасний техно-двіж з елементами костюмованого балу. В повітрі відчувалась якась справді розслаблено-сувора, автентично-клубна атмосфера, за якою львів’янам останніми роками доводилося переважно їздити до Києва.

Діджей-лайнап включав "звичних підозрюваних" львівських тусовок – Tommy Rhobodub, Yura Buratino Kovalyuk, Terry Mutiny – учасник Fredra.61 та Oceantide із колективу ZAVTRA.fm.

Свіжопобритий колега Oceantide’а по ZAVTRA.fm Дарко Лісень був не зовсім задоволений звуком, але цілком задоволений паті як такою. “Взагалі, вечірка-відкриття – це завжди класно. Завжди багато людей, завжди весело. От третій та четвертий рази – це вже треба дивитися. Але, я впевнений, що у Fredra й далі все буде кльово. В плані тусовки вони завжди вигрібають, завжди дуже добре мобілізують своїх рібят. І це круто.”

Техно-грув справді качав, всі були милі, веселі та приязні, хоча ніякого фейсконтролю на вході, як обіцялося у фейсбук-події, не велося. Але, цим господарі таки планують зайнятися. Адже, події відбуватимуться вже не так камерно, як раніше.

“На вечірках будемо робити список, контроль, просто для того, щоб вони не перетворювалися у дешеву дискотеку. Щоб був пріоритет саме хорошої музики, а не просто п’яних танців. Це робитиметься лише для того, щоб гостям було максимально комфортно. А так все буде таким же ж відкритим, як і колись”, пообіцяв Маркіян.

Вже після вечірки вдалося поспілкуватися в онлайн-режимі із натхненником та куратором експериментально-музичних подій від Fredra.61 Мирославом Трофимуком. Своє бачення нової локації він підсумував наступним чином:

"Не зважаючи на те, що назва проекту прив'язана, наче, до локації, але Fredra.61 – це перш за все гроно однодумців, тому воно і не "старе" і не "нове", а скоріше - вічне, як справжня дружба :)
Попереднє приміщення, безумовно, стало дуже рідним. Проте, ми ростемо, а відповідно постає потреба в більшому залі. Нам завжди хотілося знайти гідне і затишне місце, яке б резонувало і з нами, і з нашими відвідувачами. Мені особисто треба буде трішки часу, щоб "звикнути" до нової локації. Це щодо приміщення, але приміщення не найважливіший аспект.
Що точно має значення – це той факт, що після дворічної перерви на Fredra прийшла рекордна кількість відвідувачів і дуже багато нових облич. Це означає, що львів'яни про нас не забували, львів'яни й далі спраглі якісного формату і їх все менше приваблюють гламурні фестини. Люди хочуть справжніх позитивних емоцій, правдивого спілкування, а спілкування, позитивні емоції і актуальна музика – це і є Fredra.61.
Мені важко, зрештою, говорити про плани щодо всього проекту, певен, там буде ще багато несподіванок. Оскільки я більшою мірою причетний до Fredra, як, скажімо, куратор сегменту експериментальної музики та електроніки, проекту ХАТНЄГРАННЯ, то скажу, що за ці два роки мій список контактів поповнився цікавими іменами і з України і з Польщі. Я дуже хочу показати цих людей Львову і вони з нетерпінням також чекають на можливість приїхати сюди. Безперечно, відновимо також наші щомісячні відкриті джеми, на які запрошуємо приходити з власними інструментами і апаратурою, щоб відволіктися від буденності і помузикувати".

Автор: Андрій Бондаренко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.