Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Петро Порошенко

Вівторок, 3 січня 2017, 15:50

Порошенко затвердив закон про Вищу раду правосуддя.

Петро Порошенко

Сьогодні президент Петро Порошенко підписав закон "Про Вищу раду правосуддя".

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Зазначимо, народні депутати ухвалили цей закон 21 грудня 2016 року. Він визначає статус, повноваження, основи організації та порядок діяльності Вищої ради правосуддя.

Згідно із законом, Вища рада правосуддя є колегіальним, незалежним конституційним органом державної влади та суддівського врядування, який діє в Україні на постійній основі для забезпечення незалежності судової влади, її функціонування на засадах відповідальності, підзвітності суспільству, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів.

Документ передбачає, що Вища рада правосуддя ухвалює рішення про звільнення суддів із посади та дає згоду на затримання чи арешт судді. Вища рада правосуддя також забезпечує здійснення дисциплінарним органом дисциплінарного провадження щодо суддів.

Зазначимо, сьогодні згоду на затримання та арешт судді дає Верховна Рада.

Такоє закон надає Вищій раді правосуддя повноваження вносити подання щодо призначення судді на посаду, створювати органи для розгляду справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів, приймати рішення про переведення судді з одного суду до іншого, погоджувати кількість суддів у суді, брати участь у визначенні видатків держбюджету на утримання судів, органів правосуддя, затверджувати за поданням Державної судової адміністрації України нормативи кадрового, фінансового, матеріально-технічного забезпечення судів.

До складу Вищої ради правосуддя входить 21 людина, 10 із них обирає з'їзд суддів із числа суддів або суддів у відставці, 2 призначає президент, 2 обирає Верховна Рада, 2 – з'їзд адвокатів, 2 – всеукраїнська конференція прокурорів, 2 – з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Голова Верховного Суду входить до Ради за посадою.

Її членів призначають терміном на чотири роки. Та сама особа не може обіймати посаду члена Вищої ради правосуддя два терміни поспіль. Закон прописує порядок обрання членів Вищої ради правосуддя, їхні права та обов'язки, порядок звільнення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.