Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

гудронні озера

Понеділок, 23 січня 2017, 18:29

На Львівщині налічують більше 270 тисяч тонн небезпечних відходів

гудронні озера

В області зберігають понад 270 тисяч тонн небезпечних відходів: нафтошламів та гудронів. 

Про це повідомила прес-служба Головного управління Державної екологічної інспекції у Львівській області.

З них близько 20,0 тис. тонн – імпортовано з Угорщини, решта складають відходи українських підприємств нафтопереробки.

Як зазначили у екоінспекції, станом на сьогодні не вирішено питання щодо безпечного зберігання та утилізації імпортованих з Угорщини ДП «Спецсервіс» та ТзОВ «ОСМА-Ойл» гудронних залишків, які знаходяться на території Добротвірської ТЕС, ВАТ «Прикарпатбуд» (Дрогобич), ТОВ «Онікс» (Стрийський район, смт. Дашава), РДГХП «Сірка» (Новий Розділ), ВАТ «Львів Покізол» (Самбірський район, с. Ралівка).

Ще раніше прокуратура області відкрила кримінальну справу щодо незаконного завезення ТзОВ «Осма-Ойл» в Україну гудронів, однак у 2006 році підприємство збанкрутувало, а документів, які б підтверджували, що небезпечні відходи, які знаходяться на території Добротвірської ТЕС, ВАТ «Прикарпатбуд, ВАТ «Львів Покізол», належать фірмі, не виявилося.

Щодо ДП «Спецсервіс», то за незаконне ввезення гудронних залишків та їх розміщення на території РДГХП «Сірка», то ще з 2006 року триває кримінальне розслідування, хоча є пряма загроза попадання забруднених речовин в озеро Глибоке, звідки гудрони можуть потрапити у Дністер.

Окрім імпортованих відходів нафтопереробки з Угорщини, у області є близько 200 тис. т. кислих гудронів, що належать збанктутілому ВАТ «Львівський дослідний нафтомаслозавод». У січні минулого року екологи виявили тут витік з місця зберігання кислих гудронів в яр з подальшим потраплянням в річку Малехівка.

За результатами проведених досліджень, виявлено перевищення норм гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин в річці Малехівка і в грунтах. На території Грибовицької сільської ради збитки становлять 69,83 грн, Малехівської сільської ради – 721 391,52 грн.

Також у Борщовицькому лісництві ДП «Львівський лісгосп» знаходяться 18-20 тис кв.м. гудронів. Питання про подальше поводження з цими відходами все ще не вирішено.

Нагадаємо, у 2016 році Варіанти в межах проекту «Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини» дослідили гудронні озера що поряд з Грибовицьким сміттєзвалищем.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.