Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Нацполіція Львівщини

Четвер, 2 лютого 2017, 14:19

У поліції не виключають, що крадіжки стародруків у Львівській картинній галереї не було

Нацполіція Львівщини

Наразі у Львівській національній галереї мистецтв триває інвентаризація, опісля якої прокуратура повинна визначитись, за якими статтями кваліфікувати зникнення 95 стародруків.

Про це сьогодні кореспонденту Варіантів повідомив начальник Головного управління Національної поліції у Львівській області Валерій Середа.

Валерій Середа розповів, що до розслідування зникнення 95 стародруків із Львівської національної галереї мистецтв долучилось Управління захисту економіки Нацполіції. Зараз експерти проводять у галереї інвентаризацію.

"Цю справу веде, в основному, прокуратура. Але ви знаєте, виникло дуже багато питань, тому долучилося Управління захисту економіки. Я знаю, що в галереї зараз проводять додаткову інвентаризацію. І саме управління має подавати, за якими статтями відкривати кримінальне провадження. Воно може бути як за фактом крадіжки, так і через недбалість. Проте це все залежить від результатів експертиз. Поки я думаю, що по факту перераховані всі статті, які можуть бути причетні до даного правопорушення", – зауважив Валерій Середа.

За його словами, у поліції не виключають того, що крадіжки як такої у картинній галереї не було.

"За попередньою інформацією, не факт, що в галереї була явна крадіжка. Адже якби така була, то мало б бути якесь проникнення, а цього немає. Чи зникли стародруки враз, чи це відбувалось протягом багатьох років, наразі невідомо. Але ще раз зауважу, що це все мають підкреслити відповідні експертизи, відповідні ревізії й інвентаризації. А кваліфікуватиме цю всю справу прокуратура", – додав Валерій Середа.

Як повідомила у коментарі Варіантам речниця Головного управління Національної поліції у Львівській області Світлана Добровольська, кримінальне провадження за фактом зникнення 95 стародруків із Львівської національної галереї мистецтв відкрили за ст. 191 ч. 3 Кримінального кодексу України ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем").

Нагадаємо, про зникнення 95 стародруків та двох рукописів зі Львівської картинної галереї стало відомо на початку січня. Як зазначав генеральний директор галереї Тарас Возняк, всі зниклі стародруки – це кириличні видання XVI-XVIII ст.

Також Варіанти опублікували повний перелік зниклих реліквій. Серед цінних стародруків – "Апостол" Івана Федорова, що був надрукований у Львові у 1574 році.

Зазначимо, у 2010 році у Львові сталась ще одна крадіжка стародруків: із фондів Національного музею ім.Шептицького у Львові поцупили 40 стародруків. У 2011 році в цьому ж музеї зникла колекція гуцульських кахлів ХІХ ст.

Варіанти також публікували перелік тих 40 стародруків, які зникли з Національного музею ім. Шептицьких у Львові ще в 2010 році. Із детальним списком історичних пам'яток можна ознайомитися тут

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.