Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Грибовицьке сміттєзвалище

Понеділок, 6 березня 2017, 16:42

ЛКП "Збиранка" не має документів на стабілізаційні роботи на Грибовицькому сміттєзвалищі

Грибовицьке сміттєзвалище

ЛКП "Збиранка" укріплює аварійну дамбу на Грибовицькому сміттєзвалищі землею із піском, посилаючись на документи 2013 року.

Про це сьогодні йшлося на засіданні комісії ТЕБ і НС у Львівській ОДА, передає кореспондент Варіантів.

Як зауважив директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Сергій Бабак, місто зараз виконує всі необхідні роботи на Грибовицькому сміттєзвалищі відповідно до проекту рекультивації 2013 року.

ЛКП "Збиранка", відтак, виконує стабілізаційні роботи на Грибовицькому сміттєзвалищі відповідно до документації, яку погодили ще у 2013 році. Станом на сьогодні комунальне підприємство не має жодних документів, які засвідчують законність та безпечність тих робіт, які зараз виконують на полігоні.

"Сьогодні ми фактично маємо знівельований дозвіл на виконання робіт на території Грибовицького полігону тому, виданий на документацію 2013 року, яка навіть не передбачає аварійних робіт і укріплення дамби. А вона де-факто ще не існувала на момент розробки цього проекту", – пояснила перша заступниця голови Львівської ОДА Ірина Гримак.

Зазначимо, проект рекультивації Грибович у 2013 році розробляв Інститут гірничо-хімічної промисловості ПАТ "Гірхімпром".

"На минулому засіданні комісії Олег Синютка дав доручення розробникам проекту подати нам його з відповідними експертизами. Станом на сьогодні прийшли два файли, які не є погоджені, жодної експертизи немає, відповідно, трактувати те, що ми отримали, проектом, ми не можемо. Там навіть немає печатки розробника", – зазначив начальник Державної екоінспекції у Львівській області Микола Маланич.

Водночас голова Львівської ОДА Олег Синютка наголосив, що дамбу на Грибовицькому сміттєзвалищі укріплюють просто землею та піском.

"Я був на Грибовицькому сміттєзвалищі зовсім нещодавно. Там зараз йде підмивання дамби, тобто з-під основи дамби витікає інфільтрат, який її ж і підмиває. Ситуація, яка сьогодні виникла на дамбі, є катастрофічною і вимагає негайного втручання та невідкладних робіт", – розповів Олег Синютка.

"По завершенню засідання комісії доручили Інспекції держахрбудконтролю перевірити існуючі документи, які були подані, Держекспертизі – провести перевірку, якщо буде подана проектна документація. Екоінспекція Львівщини повинна провести погодження відповідно до чинного законодавства, якщо відповідні документи будуть подані", – підкреслив Олег Синютка.

Нагадаємо, як встановили правоохоронці під час розслідування кримінального провадження, посадовці ЛКП "Збиранка" порушували нормативно-технічні вимоги та правила пожежної безпеки у Грибовичах. Саме це і стало причиною трагедії на сміттєзвалищі.

Наприкінці січня Апеляційний суд зобов'язав Львівську міську раду провести рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища.

Про проведення стабілізаціних робіт на Грибовицькому сміттєзвалищі стало відомо на початку лютого.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.