Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Грибовицьке сміттєзвалище

П'ятниця, 17 лютого 2017, 14:46

Умисного підпалу Грибовицького сміттєзвалища не було, – Квятківський

Грибовицьке сміттєзвалище

Згідно з результатами експертизи, посадовці ЛКП «Збиранка» порушували нормативно-технічні вимоги та правила пожежної безпеки у Грибовичах.

Про це сьогодні повідомив Прокурор Львівської області Юрій Квятківський, передає кореспондент Варіантів.

В межах кримінального провадження у січні цього року четверо фахівців Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз проводили на Грибовицькому сміттєзвалищі "комісійну судово-пожежну технічну експертизу у галузі охорони праці і безпеки життєдіяльності та інженерно-екологічну експертизу".

"За її результатами встановлено, що причиною пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі стало самозаймання неущільнених твердих побутових відходів. Даних щодо умисного підпалу або щодо загорання через інші сторонні фактори експертиза не виявила", – розповів Юрій Квятківський.

Також фахівці виявили, що посадовці ЛКП "Збиранка" експлуатовували сміттєзвалище, порушуючи нормативно-технічні вимоги, у тому числі й правила пожежної безпеки.

"Зокрема, не проводилась поверхнева герметизація шарів сміття, їхнє ущільнення важкою технікою, а також перешарування інертним матеріалом у належній кількості. Також на Грибовицькому сміттєзвалищі не поливали ділянки полігону під час високих температур повітря, не збирали і не утилізовували звалищний газ, так званий біогаз, що призвело до його накопичення та подальшого витоку назовні", – додав Юрій Квятківський.

Відтак, за його словами, саме згадані порушення спричинили займання східного схилу Грибовицького сміттєзвалища наприкінці травня 2016 року.

Більше того, експерти з'ясовували, що рятувальники під час ліквідації пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі дотримувалися вимог нормативно-технічних актів, які регламентують дії при надзвичайних ситуаціях. 

Нагадаємо, нещодавно Генпрокурор України Юрій Луценко також заявляв, що трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі виникла через недотримання технології зберігання сміття.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.