Зміст статті

10 березня 2017олександр ковальчук

Пісенна Шевченкіана

Адекватна реалізація текстів Тараса Шевченка в українській та світовій культурі.

Вірші Тараса Григоровича Шевченка у треках українських та закордонних колективів.

Нинішнє покоління вкраїнської молодежі під час святкувань днів народження Батька Тараса (і не тільки) не настільки далеко втікає від совкових схем заточення Шевченка під власні уявлення і тому згідно вимог часу механічно накидає на нього образ тіпочка-хіпстерочка з татухами.

Іншим варіантом наближення до світлого образу Кобзаря стає патріотична кон'юнктура від бездарних українських гуртів та виконавців а-ля нео-шароварники Kozak System.

Переосмисленням Шевченка там навіть і не чути, а тому доводиться заглядати в архіви української музики років на десять, двадцять чи тридцять, щоб відшукати зразки єдності форми, змісту та таланту навколо віршів Тараса Григоровича.

ВІА Водограй "Зоре моя вечірняя"

Гіпнотичний трек Водограю з EP 1980 року і забута вершина української естради. Арт-рокове прочитання поезії Шевченка з 1980 року сучасніше за переважну кількість теперішніх його інтерпретацій та недолугих спроб зробити сучасним.


Кому Вниз "Зоре моя вечірняя"

Готичний стоїцизм Кому Вниз непорушним монолітом возвишається на цій юдолі сліз.

Ірина Білик "Бандуристе, орле сизий"

Ще не зовсім втрачена для української поп-музики Ірина Білик вкладає усю душу у шевченківські рядки на альбомі 2003 року "Країна". Далі вже буде "Любовь. Яд".

Нічлава Блюз "Ой, у горі роман цвіте"

Вокал Підлужного, музика – Пелиха, слова – Шевченка. А альбоми Нічлави навіть не можна знайти у нормальній якості.

Фата Моргана "Тече вода в синє море"

Лірика Шевченка ідеально лягає на нью-вейвовий трагізм Фата Моргани та загалом на нью-вейвівський пафос передчуття народження нового світу.

Мертвий Півень "Реветастогне"

Прифанкований постмодернізм Мертвого півня з альбому 1998 року тягнеться розхристаною панківською душею на територію Братів Гадюкіних і так стає впізнаваним фрагментиком у деяких треках ДахиБрахи та предтечею Гич оркестру.

Тарас Чубай "Реве та стогне"

На жаль, доводиться тут згадувати про новий трек Тараса Чубая, де його проповідницькі інтонації, схоже, що загубилися у часі та просторі після тривалих та надмірних зловживань у цьому петеушному закосі Тараса Шевченка під Джонні Кеша, тобто Тараса Чубая під Джонні Кеша.

Такий трек ще б був актуальним на перших альбомах Плачу Єремії зі своїм блюзовим звучанням з 90-х. Своєю прифанкованістю він ще міг бути гідним побратимом альбому "Шабадабада" (1998) Мертвого півня.

Але у 2017 році це лише кон'юнктурне та гламурне тату Шевченка в образі тіпочка-хіпстерочка для хіпстерів та френдів у Фб, вилизана посестра пацаватого колективу O.Torvald для дівчаток-підлітків (хоча колись здавалося, що нижче плінтусів Tokio Hotel вже впасти просто неможливо).

The Ukrainians "Слава Кобзаря"

"Учітеся, брати мої" на альбомі 1991 року британських пост-панків The Ukrainians на чолі з Пітером Соловкою з The Wedding Present.


Бонус

Запис концерту легендарних New Order в Українському Народному домі (Нью-Йорк).

фото: niagara.edu

Автор: олександр ковальчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.