Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ростислав Ступницький

facebook.com

Середа, 15 березня 2017, 14:35

Щодо реформи медицини – ми взагалі стоїмо на нулі, – Ступницький

Ростислав Ступницький

Звернення Львівської облради до уряду призупинити створення госпітальних округів не збігається з реформою охорони здоров’я та вимогами МВФ.

Про це, коментуючи ситуацію з медичними округами на Львівщині, заявив заслужений лікар України, професор та волонтер Ростислав Ступницький.

«Якщо ми не виконуємо певних зобов’язань, тоді ми руйнуємо одну з ланок загальних домовленостей з МВФ щодо проведення реформ. Реформу поліції та прокуратури, так чи інакше,  Україна провела. А ось щодо реформи медицини – ми взагалі стоїмо на нулі!», – вважає  Ступницький.

Зі слів Ступницького, «ми не відірвались від старого, але ми і не маємо нового».

«Як можна впроваджувати якісь реформаторські ініціативи МОЗ, коли ми не маємо на чому їх впроваджувати – медичних округів. То ж про яку реформу охорони здоров’я можна говорити взагалі?», – наголосив лікар.

Він вважає, що «якщо ми не маємо сформованих територіальних округів, то про які медичні округи ми можемо говорити? Це будівництво будинку без фундаменту». 

Наразі, впевнений Ступницький, якщо держава вже визначилась щодо цього питання, то ті округи однозначно треба формувати. 

«Інша річ – у тому, що зараз вони у деяких випадках не зовсім відповідають розташуванню чи, можливо специфіці конкретного району області. Люди, звісна річ, не погоджуються на це. Потрібно вести роз’яснювальну роботу та наводити аргументацію – чому саме так має бути. Якщо поєднати в єдине ціле ідею формування територіальних і медичних округів, та розглядати їх разом, це була би ідеальна картина, яка б дала прискорення руху в цьому напрямку», – зазначив Ростислав Ступницький.

Він також нагадав про створення за часів його керівництва Департаментом охорони здоров’я ЛОДА всіх передумов для профілактики онкозахворювань на Львівщині, зокрема – створення Центру трансплантації кісткового мозку.

«Це шана голові обласної держадміністрації Олегу Синютці, що зараз повернулися до цього питання. Останній час ОДА також системно працює над удосконаленням в області швидкої медичної допомоги, і в першу чергу, це будівництво доріг», – зауважив лікар.

Ступницький зауважив, що нарешті відбудеться конкурс на заміщення посади директора департаменту охорони здоров'я ОДА і буде чиновник, який «нестиме відповідальність за сферу охорони здоров'я на Львівщині не де-факто, а де-юре та забезпечить результативну співпрацю з МОЗ України».

Зазначимо, Ростислав Ступницький – доктор медичних наук, професор, Заслужений лікар України. Навчався у Львівському державному медичному інституті на стоматологічному факультеті.

З 1996 р. – асистент кафедри ортопедичної стоматології Львівського державного медичного інституту. З 2001 р. – заступник декана стоматологічного факультету з лікувальної роботи. 17.10.2002 р. йому було присвоєно вчене звання доцента кафедри ортопедичної стоматології.

З 2004 року по 2012 рік – декан стоматологічного факультету. У 2012 році йоиу присвоїли вчене звання професора.

З 2013 до 2014 рік – директор департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА. 

З вересня 2014 р. – професор кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти Івано-Франківського національного медичного університету. З лютого 2016 року – «Заслужений лікар України».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.