Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ЛНУ ім. І. Франка

П'ятниця, 12 травня 2017, 16:20

Вступна кампанія 2017: нові правила прийому у виші

ЛНУ ім. І. Франка

Цьогоріч конкурсний бал абітурієнта множитимуть на спеціальні коефіцієнти, а прохідний бал на медичні спеціальності піднімуть до 150.

Про це сьогодні повідомила під час прес-конференції у Львові мінстр освіти і науки України Лілія Гриневич, передає кореспондент Варіантів.

Особливістю цьогорічної встпуної кампанії стало запровадження спеціальних коефіцієнтів. Відтак конкурсний бал абітурєінта множитиметься на один із трьох коефіцієнтів.

"Одним із таких коефіцієнтів є регіональний. Таким коефіцієнтом ми хочемо збалансувати кількість вступників по всіх регіонах України. Не може бути так, що всі поступають тільки в одне конкретне місце. Якщо діти вступають, наприклад, до Києва, то для них коефіцієнт становитиме 1. Якщо вони вступають до Дніпра, Львова, Одеси, Харкова – це 1,01, а якщо до Донецької, Луганської областей, переміщених навчальних закладів, то 1,03. По всіх інших регіонах такий коефіцієнт становитиме 1,02", – пояснила Лілія Гриневич.

Відтак, за словами міністра освіти і науки, за можливість навчатися у потужних академічних центрах таких як Львів чи Київ, абітурієнти мають боротися через високу конкуренцію.

"Галузевий коефіцієнт присвоюватимуть для поданих заяв, які мають зорієнтованість на природничо-технічні науки. Таким чином ми хочемо підтримати абітурієнтів, які обирають такі складні спеціальності. Також є сільський коефіцієнт – тобто конкурсний бал тих дітей, які навчаються у селах, буде теж помножуватись на 1,02. Ми теж хочемо підтримати тих вступників, адже ми бачимо, що вони дуже часто не мають рівного доступу до якісної освіти на відміну від своїх ровесників", – підкреслила Лілія Гриневич.

Вона також наголосила, що цього року абітурієнти зможуть реєструвати свої електронні кабінети вже з 29 червня. Реєстрацію розпочинають швидше, щоб вона не накладась із поданням документів у виші, адже через це у міністерстві можуть виходити із ладу сервери.

Також цьогоріч посилюються вимоги до лікарських спеціальностей. Спільно з Міністерством охорони здоров’я Міносвіти постановив, що ті абітурієнти, які хочуть стати лікарями, повинні мати не менше 150 балів із кожного сертифікату ЗНО.

"Цього року також запроваджуємо ЗНО в магістратуру права в розрізі всієї України, адже згідно з дослідженнями вступ саме на магістратуру правознавства є найбільш корумпованим. Минулого року таке ЗНО вводили як експеримент, цього ж року вся Україна складатиме такі тести", – додала Лілія Гриневич.

Зазначимо, пільгові категорії при вступі залишились такими ж, які і минулого року.

Нагадаємо, ЗНО в Україні стартує 23 травня. Додаткова сесія триватиме з 3 до 12 липня.

Цьогоріч ЗНО складатимуть 16 000 абітурієнтів зі Львівщини. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.