Зміст статті

16 червня 2017Степан Микитюк

Видобування Пивоварника

Колізія Миколи Пивоварника та ГПУ "Львівгазвидобування".

Вже близько півроку у ГПУ "Львівгазвидобування" не вгасає конфлікт із екс-головою профспілки Миколою Пивоварником, якого звільнили з виборної посади, поки він служив в АТО.

Такий випадок обурив як самого Пивоварника, так і громадськість, відтак цю тему неодноразово піднімали львівські журналісти. Варіанти не залишаються осторонь, тому спробують розставити всі крапки над "і" у цій ситуації.

Для цього нам вдалось отримати цілий пакет офіційних документів із ГПУ "Львівгазвидобування" та його профспілок, також ми зв'язалися зі самим Миколою Пивоварником, який прокоментував цю ситуацію.

З чого все розпочиналось

Микола Пивоварник був головою первинної профспілкової організації ГПУ "Львівгазвидобування" з 2001 року. У серпні 2015-го його мобілізували до війська. Майже півтора року він воював у складі оперативного командування "Схід". Втім розповідати про цей період свого життя чи навіть називати місця, які доводилось обороняти, чоловік не захотів.

"Не дуже мені цікаво про то зараз говорити. Думаю, немає значення, де саме я воював. Тим більше, я дивуюся, як іноді люди покроково розповідають, що там робили і як. Так би не мало бути, адже чи є це добре з точки зору національної безпеки, безпеки самої людини, я не певен", – зазначив Микола Пивоварник.

фото: youtube ZIK

Тоді ж, у серпні 2015 року профспілка затвердила постанову, згідно з якою Миколу Пивоварника звільнили від виконання обов'язків голови на період проходження військової служби зі збереженням посади та середньомісячної зарплати. Під цим документом стоїть підпис самого Пивоварника.

У жовтні 2016 року Пивоварника демобілізували, відтак чоловік планував повернутися назад на роботу. У "Львівгазвидобуванні" він дізнався, що посада голови профспілки зайнята, адже термін дії виборної посади Миколи Пивоварника закінчився, поки він служив в АТО.

Пивоварника переобирали головою профспілки у листопаді 2010 року. Згідно зі Статутом Професійної спілки працівників нафтової і газової промисловості України, термін повноважень виборних органів профспілки всіх рівнів становить 5 років. Тобто офіційно головою профспілки "Львівгазвидобування" Пивоварник був до листопада 2015 року. Втім зважаючи на мобілізацію у серпні цього ж року, його відсторонили з цієї посади.

Зважаючи на завершення терміну виборної посади Пивоварника, Центральна Рада профспілок  України зобов'язала "Львівгазвидобування" до жовтня 2015 року провести вибори на нового голову профспілки.


Тут цікавим є один факт: в документах "Львівгазвидобування" гарантувало Пивоварнику збереження його посади та середньої зарплати на час його мобілізації. Проте вибравши нового голову профспілки (Андрій Левтюх), "Львівгазвидобування" розірвало трудовий договір із Пивоварником. Відтак за весь час перебування в АТО він не отримував гарантованої законом зарплати.

"Так, це правда. У жовтні 2015 року зі мною розірвали трудовий договір. Сумніву нема, що згідно з законодавством "Львівгазвидобування" мало зберегти за мною мою посаду. Але вони пояснюють це нормативним актом локальної дії, тобто Статутом профспілки, який поставили вище від всіх законів. Тому "Львівгазвидобування" показує, як потрібно ці закони "трактувати" і з якої позиції. Але всередині будь-якого процесу є чиясь воля. От ми маємо прецедент. Тому цікаво, як зреагує суспільство, журналісти  та влада", – зауважив Микола Пивоварник.

Згідно зі ст. 119 Кодексу законів про працю, за працівниками, "призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

Проте гарантії щодо збереження місця роботи, посади не поширюються на осіб, які займали виборні посади в органах місцевого самоврядування та строк повноважень яких закінчився.

"Закінчення строку перебування осіб на виборній посаді є підставою для припинення їх повноважень, в тому числі і у випадку перебування цих осіб на військовій службі за призовом під час мобілізації, оскільки особи при обранні їх на виборні посади погоджуються на такі умови в частині строку перебування на такій посаді, а отже відсутні підстави для збереження середньої заробітної плати", – йдеться в одному із офіційних роз'яснень "Львівгазвидобування".

Втім в управлінні Держпраці провели перевірку і зобов'язали поновити Миколу Пивоварника на посаді, виплативши заборгованість зі заробітної платні, а також штраф у розмірі 32 000 гривень.

Перед обранням Пивоварника головою профспілки, він працював у "Львівгазвидобуванні" заступником з матеріально-технічного забезпечення та загальних питань. Втім фактично з 2001 року цієї посади на підприємстві вже не існує.

Тому "Львівгазвидобування" неодноразово пропонувало Миколі Пивоварнику ряд вільних вакансій. Серед них були як і слюсар-ремонтник, водій, машиніст, так і начальник сектору адміністративно-господарського обслуговування відділу соціального розвитку, головний геолог.

"Посада начальника сектору адміністративно-господарського обслуговування відділу соціального розвитку відповідає Вашій (М. Пивоварника, – ред.) професії, кваліфікації та спеціальності, тобто є рівноцінною Вашій попередній посаді. Наголошуємо, що ця посада зарезервована спеціально для Вас та досі є вакантною", – йдеться у відповіді "Львівгазвидобування" Миколі Пивоварнику.

Втім Микола Пивоварник вважає, що "Львівгазвидобування" ні не забезпечило його роботою на посаді, з якого його обрали головою профспілки, ані не запропонувало рівноцінну посаду.

"Мені ні одного, ні іншого не запропонували. Взагалі запропоновані мені посади виходили за межі статті 118 Кодексу законів про працю. Якби я погодився на одну з них, то відмовився би від того закону. Безперечно, мені пропонували посади, які є нерівноцінними посаді, яку я раніше обіймав", – заявляв Микола Пивоварник.

Опісля цього він відразу додав: "Я не те, що хочу саме ту посаду. Мова йде не про посаду і не про гроші, як би комусь цього хотілось би. Йдеться про те, за що люди вийшли на Майдан, за що вони боролися, що відстоюють бійці на Сході. Ми не боролися за те, щоб іти на компроміси і брати те, що нам кидатимуть. Народ боровся, терпів, переживав за те, щоби нарешті жити по-людськи".

Через конфлікт із працевлаштуванням до Пиварника зверталось й "Укргазвидобування". У листі йому знову роз'яснювали всі нюанси, які виникли з посадою, якої тепер не існує на "Львівгазвидобуванні", а також наголошували на запропонованих вакантних посадах.

17 січня 2017 року Пивоварник таки погодився обійняти посаду начальника сектору адміністративно-господарського обслуговування відділу соціального розвитку у ГПУ "Львівгазвидобування".

Проте під час подачі на підприємство необхідних для оформлення працевлаштування документів у Пивоварника з працівниками відділу кадрів виник конфлікт, внаслідок чого 27 січня він свою заяву відкликав.

Фінансові звинувачення

У березні цього року профспілка "Львівгазвидобування" звинуватила Миколу Пивоварника, що він неправомірно розпоряджався коштами, які є колективною власністю всіх членів профспілки.

У листі-претензії від 10 березня йдеться про те, що протягом 2014-2015 років Пивоварник, будучи головою профспілки, самовільно збільшив розмір своєї зарплати. І за два роки, за даними профспілки, безпідставно отримав понад 54 000 гривень.

Також Микола Пивоварник виписував собі грошову компенсацію за невикористані відпустки протягом 2007-2013 років у розмірі понад 63 500 гривень.

Загалом профспілка підрахувала, що у період із 2002 до 2015 років Пивоварник здійснював нецільове використання коштів на суму понад 308 000 гривень.

"Внаслідок ваших одноосібно здійснюваних, неправомірних дій, вами, за рахунок коштів профкому, які згідно з положеннями Статуту є колективною власністю всіх членів профспілки, не підлягають розподілу між членами профспілки і використовуються для забезпечення виконання статутних завдань, та всупереч вимогам Статуту, Колдоговору та діючого законодавства України, безпосередньо вами було отримано коштів на загальну суму 117 812,25 грн та здійснено інших неправомірних виплат за рахунок коштів ППО ГПУ "Львівгазвидобування" на загальну суму 346 768,52 грн", – йдеться у листі-претензії профспілки "Львівгазвидобування" до Миколи Пивоварника.

Однак Микола Пивоварник вважає, що фінансові ревізії за час його головування у профспілці провели спеціально, аби поквитатися за те, що управління Держпраці зобов'язало "Львівгазвидобування" виплатити заборговану зарплату та штраф.

"Управління праці оштрафувало їх, зобов'язало виплатити мені зарплату. Тому в профспілці й почали шукати щось, перевіряти мою трудову діяльність з 2000 року. Прийшли нові люди у профком, знайшли, що треба було виплачувати людям гроші з інших статей, що ніби бухгалтер виплачував кошти на відпустку. Уявляєте, скільки сил треба вкласти, щоб майже за двадцять років праці перелопатити те все? Я опинився зараз на полі бою", – зауважив Микола Пивоварник.

Також за словами чоловіка, його обурило, що деякі члени профспілки, які видавали себе за патріотів, взялися перевіряти роботу Пивоварника й оприлюднювати їх.

"Їхнім контраргументом є те, що вони перевіряють все відповідно до законодавства. Ці люди неправомірно шукають і видають ці всі результати перевірок. Це хіба патріотична позиція? Тому подивимось, що скаже на це суд", – додав Пивоварник.

Однак як стало Варіантам відомо із офіційних документів профспілки "Львівгазвидобування", її члени, а також ініціативна група трудового колективу Львівського відділення ГПУ "Полтавагазвидобування" протягом 2014-2015 років вимагали від Пивоварника публічного звіту про витрати профспілки за 2013-2014 роки.

Для цього вони неодноразово надсилали колективні звернення та збирали підписи. З приводу постійних таких звернень відбувались засідання членів профспілки "Львівгазвидобування", проте згідно з тими протоколами, які є у власності Варіантів, на них Микола Пивоварник не з'являвся.

Прокоментувати цю ситуацію Миколі Пивоварнику не вдалося однозначно. Спочатку він натякав, що люди, які вимагали від нього звіту, були спеціально підіслані. Потім заявляв, що він як голова профспілки не був зобов'язаний звітувати, а згодом таки зауважив, що зробив це.

Також він зауважив, що певні члени профспілки хотіли "піаритись на профспілкових коштах", а він цього не дозволив.

Зважаючи на неоднозначний відповіді Пивоварника щодо вимоги звіту, подаємо його коментар повністю:

"Питання в тому, що це були за люди, які вимагали від мене звіту, і чому вони це просили. Раптово в якийсь момент у людей настало прозріння, почали дуже цікавитись всіма цими справами і почали вимагати звіт за рік до виборної конференції. Раптом від адміністрації знаходяться люди, які вимагають звіту. А на якій підставі? Коли ваш сусід захоче, щоб ви йому звітували, невже ви це будете робити? Я прозвітував, є підсумки звітування, документи. Але хтось цього хотів. Та чому саме після Майдану вони захотіли звіту?

Відповідь проста: я просто не хотів, щоби дехто з наших піарився щодо коштів, в тому числі профспілкових. Піартесь за свої гроші, раз ви стали різко патріотами і їздите на фронт. Але робіть це за власні кошти, а не за гроші профспілки. Я тоді на це не повівся.

Сьогоднішня ситуація показує, що тим людям, які вимагали звіту, треба було. Якщо люди пишуть, що я втік на фронт. А фронт – це що? Офшор, курорт? Чому члени тієї ініціативної групи Сендеги не пішли самі на фронт? Певне, про щось це говорить".


фото Пивоварника: Zaxid.Net

P. S. Наразі Микола Пивоварник судиться із профспілкою ГПУ "Львівгазвидобування".

Автор: Степан Микитюк

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.