Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

львівське сміття

Четвер, 29 червня 2017, 13:16

У Львові запровадять нову систему сортування сміття

львівське сміття

Львівські депутати прийняли стратегію поводження зі сміттям та концепцію сортування ТПВ.

Сьогодні на сесії Львівської міської ради депутати прийняли ухвалу про затвердження концепції сортування твердих побутових відходів у Львові та стратегію поводження з твердими побутовими відходами у Львові на 2017-2019 роки. Це рішення підтримали 46 та 52 депутатів відповідно. 

За словами автора концепції сортування сміття у Львові, голови постійної комісії екології та природокористування міськради Ірини Оршак, для вирішення проблеми зі сміттям та уникнення можливої екологічної катастрофи у Львові, потрібно запровадити:

- напрацювати нову концепцію поводження з твердими побутовими відходами в Львові;

- визначити розподіл сміття мешканцями міста на фракції: суху (скло, папір, пластик та ін.), мокру (відходи від продуктів харчування), а також на небезпечні для довкілля відходи та інші типи відходів.

"Суху фракцію можна буде віддавати відповідним підприємствам для вторинної переробки або утилізації, а іншу її частину можна буде пресувати для зменшення об’єму. Мокру фракцію слід вивозити на полігони для захоронення відходів", – наголосила Ірина Оршак.

- забезпечення майданчиків для збору ТПВ відповідними контейнерами та урнами, а також окремого збирання небезпечних для довкілля відходів;

- розробка схеми розміщення сортувальних станцій для безпечного сортування сухої фракції ТПВ.

Щодо стратегії поводження з твердими побутовими відходами у Львові на 2017-2019 роки, то заступник міського голови з розвитку Андрій Москаленко зазначив, що основними засадами програми є мінімізація відходів.

Для цього пропонується закупити та встановити майданчики для компостування зеленої органіки (листя, гілки, трава) та запустити проекти з громадського компостування харчових відходів. 

Щодо роздільного збору та переробки вторинної сировини, то, за словами Москаленка, у Львові вже існують потужності для переробки багатьох видів вторинної сировини: паперу, скла, полімерів тощо. Одним з першочергових заходів буде створення бази переробних підприємств області, а роздільний збір буде охоплювати метал, скло, папір, полімери, текстиль, деревину, гуму, великогабаритні речі та інші відновлювальні матеріали.

Також буде розроблено спеціальний план поводження з небезпечними відходами І-ІІІ класів небезпеки. 

Москаленко додав, що виконання усіх пунктів цієї стратегії має зменшити утворення сміття на одного львів'янина як мінімум на 30%.

Нагадаємо, 23 червня Андрій Садовий погодився передати Олегу Синютці контроль над вивозом львівського сміття, проте назвав готовність облдержадміністрації взяти на себе вивіз сміття зі Львова на постійній основі ультиматумом.

Проте сьогодні Львівська ОДА підготувала свій проект ухвали про передачу собі повноважень щодо вивезення сміття з міста, тому рішення буде відкладено.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.