Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Рафал Вольскі

Середа, 19 липня 2017, 17:28

Безвіз становить 20-30% руху на польсько-українському кордоні, – Рафал Вольскі

Рафал Вольскі

Генеральний консул Республіки Польща у Львові Рафал Вольскі повідомив, що сьогодні безвізовий рух становить десь 20-30% від цілого руху на польсько-українському кордоні.

Про це він заявив сьогодні на брифінгу «Місяць реалізації громадянами України безвізового режиму на територію країн Євросоюзу».

«Сьогодні безвізовий рух становить десь 20-30% від цілого руху на польсько-українському кордоні. В 2016 році, який був рекордним, наше Генеральне консульство видало 515 тис. віз, з яких 214 тис. робочих віз, а за перше півріччя 2017 року – 300 369 віз», – зазначив Рафал Вольскі.

Вольскі підкреслив, що можливість в’їзду до країн Шенгенської зони без візи не звільняє громадян України від обов’язку підтвердження мети подорожі та фінансових коштів, а у випадку з національними візами потрібне ще й страхування на цілий період подорожі. Контроль документів проводиться під час перетину кордону.

«Візова лібералізація – це не автоматичне відкриття ринку праці. До перебування понад 90 днів потрібна національна віза та потрібен документ, який підтверджує, що дана особа справді має намір працювати. У випадку роботи до 6 місяців це освідчення роботодавця, а якщо понад 6 місяців, то це повинен бути дозвіл виданий воєводою», – наголосив Рафал Вольскі.

Безвізовий режим для громадян України збільшує мобільність та дає можливість перетину кордону без попереднього відвідування консульства чи візового пункту, яке консульство обслуговує, - зауважив Вольскі.

Це також, на його думку, заощадження коштів для громадян України, так як пересічна плата за консульський збір та отримання візи становить 35 євро.

Він додав, що для тих, хто має намір працювати у Польщі, спочатку потрібно знайти роботодавця, а потім він повинен видати їм підтверджене в управлінні праці освідчення роботодавця в намірі працевлаштувати працівника. Якщо ж робота понад 6 місяців, то обов’язково потрібний дозвіл виданий воєводою. 

Нагадаємо, що з 11 червня в Україні стартував безвізовий режим з країнами Євросоюзу. За місяць безвізом скористалися більше 95 тисяч українців. Українці найчастіше перетинають кордон із Польщею та Угорщиною.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.