Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Возницький і Возняк

Понеділок, 7 серпня 2017, 16:16

Захисники спадщини Возницького хочуть комісійно берегти Національну галерею

Возницький і Возняк

Екс-музейники і громадські діячі зробили заяву з приводу обшуків у колишньої директори Львівської національної галереї мистецтв.

Про це сьогодні на прес-конференції заявив лідер єврейської громади Львова Мейлах Шейхет.

"Я би запропонував створити робочу комісію з провідних борців за збереження культурної спадщини. Вони не тільки можуть говорити, а вони це роблять щоденно: це митці, які займаються збереженням культурної спадщини, які звернуться до Євросоюзу, Президента України, Генеральної прокуратури. Вони наголосять акцентам усі драматичні моменти, що сталися на сьогодніщній день і будуть просити втрутитися. Бо якщо вони нічого не зроблять, буде біда," – заявив Шейхет.

За словами колишнього начальника управління охорони культурної спадщини і культурних цінностей Львівської ОДА Валерія Потюка, з різних причин відкрито 6 кримінальних справ пов'язаних з роботою Львівської націонаьної галереї мистецтв імені Б. Возницкого і два судових процеси:

"Один суд – по відновленню Лариси Борисівни на роботі та по незаконному її звільненню. Йдеться про визнання конкурсу недійсним, у зв'язку з тим, що були допущені й зафіксовані усі помилки, усі так би мовити, фальсифікації, які були у цьому процесі."

Валерій Потюк наголосив, що під час конкурсу обрання нового директора галереї, що відбувся торік, у конкурсній комісії були представники громадських організацій, заснованих Тарасом Возняком з іншими громадянами. Потюк оголосив список цих громадських організацій: "Центр міжнародних культурних ініціатив", "Клуб Галицької кухні", "Незалежний культорологічний часопис Ї", "Український осередок ПЕН-клубу".

Середовище музейників солідарне у тому, що Тарас Возняк готувався до здобуття посади директори ще у 2012 році, після загибелі Бориса Возницького.

Зазначимо, що торік представники львівської інтелігенції, музейники та працівники Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького просили залишити на посаді гендиректором галереї Ларису Разнікову-Возницьку. Тоді заступник генерального директора ЛНГМ ім.Б. Возницького з наукової роботи Володимир Пшик (якого звільнено під час керівництва Галерею Тараса Возняка), запевнив, що музейники реагуватимуть на призначення нового директора залежно від того, як розвиватимуться події після рішення конкурсної комісії.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.