Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

УПЦ МП (фото умовне)

propovedi.ru

П'ятниця, 18 серпня 2017, 11:48

У Бродах вимагають перевірити законність будівництва церкви Московського патріархату

УПЦ МП (фото умовне)

Храм УПЦ МП у Бродах спорудили на землі, придбаній близько 10 років тому під будівництво житла.

Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної організації ВО "Свобода".

Вчора, на сесії Бродівської райради депутати прийняли звернення до Президента, Кабінету Міністрів України та правоохоронних органів із вимогою перевірити законність будівництва храму Московського патріархату в місті.

Як йдеться у документі, Українська православна церква Московського патріархату поширює політику незасудження російської агресії проти України, заперечує факт гібридної війни на Донбасі, визнання анексії Криму, а її священики на Сході часто виступають "інформаторами ворога".

"У такій ситуації влада мала би заборонити діяльність цієї інституції, а представниками цієї церкви мали би зайнятися спецслужби. Однак ми не бачимо адекватної реакції влади, ворожа інституція процвітає та розширює свій вплив. Приклад цього ‒ ситуація в Бродах, де спокійно собі виростає храм УПЦ МП. До слова, його духовенство "працюватиме" на території, де є військова частина, й не виключено, що ретельно стежитиме за тим, що там відбувається", ‒ написано у зверненні.

Депутати наголошують, що храм у Бродах почали будувати незаконно. З цього приводу депутати-свободівці Львівської обласної ради, Бродівської міської і районної рад неодноразово зверталися в правоохоронні органи, проте реакції не було.

Як стало відомо Варіантам із власних джерел, земельну ділянку, на якій розташований сьогодні храм УПЦ МП, придбали близько 10 років тому під будівництво житла. Втім на ній з'явилась згодом церква.

Як пояснив Варіантам правозахисник Юрій Танасійчук, спорудження культових релігійних споруд повинні обов'язково погоджувати органи місцевої влади. Якщо ж таких погоджень у релігійних громад немає, то тоді можна подавати клопотання до суду щодо припинення діяльності церкви.

"У даному випадку не можна стверджувати, що храм УПЦ МП зведений незаконно, адже земля є у приватній власності, цільове призначення  для будівництва ‒ збережене. Втім я переконаний, що його змінили, щоб замість житла мати змогу звести церкву. Але спорудження культових релігійних об'єктів потрібно погоджувати з органами місцевої влади. Якщо цього не було, то можна клопотати перед судом про припинення діяльності церкви, тобто проведення богослужінь та інших обрядів", ‒ зауважив Юрій Танасійчук.

Відтак депутати Бродівської райдради вимагають перевірити законність будівництва храму УПЦ МП у місті та вжити належних заходів.

Додамо, Броди є мультирелігійним містом. Згідно з реєстром Бродівської райдержадміністрації, тут є парафії УГКЦ, римо-католицької церкви, української автокафельної православної церкви.

У Бродах також є громада Свідків Єгови та стара єврейська синагога, яка сьогодні є лише пам'яткою архітектури.

Нагадаємо, нещодавно депутати Львівської міської ради також вимагали демонтувати церкву УПЦ МП на Сихові, парафіяни якої самовільно захопили земельну ділянку на пр. Червоної Калини, 89 і звели там храм.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.