Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Міхеїл Саакашвілі і прикордонники

Вівторок, 12 вересня 2017, 10:28

До Саакашвілі в готель "Леополіс" прийшли прикордонники

Міхеїл Саакашвілі і прикордонники

За словами прикордонників, вони прибули, аби особисто донести зміст адмінпротоколу щодо перетину Саакашвілі кордону у пункті пропуску "Шегині". 

Про це сьогодні повідомив адвокат Міхеїла Саакашвілі Маркіян Галабала, передає кореспондент Варіантів.

Сьогодні, близько 7:00 год. ранку, в готель "Леополіс", де зупинився Міхеїл Саакашвілі, прийшли представники Держприкордонслужби, аби особисто вручити йому протокол про вчинення адмінпорушення.

"Посадові особи Державної прикордонної служби прибули сюди виключно, аби донести зміст протоколу про адміністративне правопорушення, зокрема щодо вчинення адміністративного правопорушення Михайлом Саакашвілі, який незаконно перетнув державний кордон 10 вересня з Республіки Польща в Україну через пункт пропуску "Шегині" без дозволу повноважених державних органів. Тобто ми прибули виключно для того, щоб донести зміст протоколу, більше ніяких причин немає. На даному етапі нам не дозволяють особисто йому донести зміст протоколу. Тому ми тут знаходитимемось доти, поки він не вийде, щоб донести йому зміст протоколу", – розповів старший у прикордонному наряді пункту пропуску "Шегині" Олександр Миколаїв.

За його словами, на Саакашвілі відкрито провадження за ст. 204 п.1 ч. 2 (Групове порушення державного кордону) Адміністративного кодексу Україну. Санкція статті передбачає як сплату штрафу, так і арешт екс-очільника Одеської облдержадміністрації.

Як пояснив адвокал Міхеїла Саакашвілі Маркіян Галабала, прикордонників до Саакашвілі не пускають, оскільки на це немає відповідної ухвали суду, а три години з моменту виявлення правопорушення пройшли.

"Ми діємо відповідно до закону. Зараз всі факти, які свідчать про порушення Держприкордонслужби, ми внесемо у протокол слідчо-оперативній групі, а далі хай вони вже вирішують. Тобто ми будемо підлаштовуватись під їхню (слідчих, – ред.) поведінку, адже вони тут є активні гравці", – зазначив Маркіян Галабала.

Водночас він заявив, що перетин кордону через пункт пропуску "Шегині" 10 вересня був законним, адже ч.9 Закону України "Про державний кордон України" дозволяє в умовах крайньої необхідності перетинати державний кордон з порушенням правил.

"Які були умови крайньої необхідності? Ми перебували у зоні замінованованого пункту пропуску, відповідно оскільки ми перебували у зоні можливого вибуху, нас потрібно було евакуювати. Ми звернулися до генерала, очільника Західного регіонального управління державної прикордонної служби з проханням увакуювати нас. Він відмовився прийняти навіть нашу заяву і вчинити будь-які дії стосовно евакуації. Тому у нас не було жодного виходу, як перетнути державний кордон всупереч правилам в умовах крайньої необхідності з метою рятування нашого життя. Тому однозначно це (перехід Саакашвілі через кордон, – ред.) було абсолютно законно", – наголосив Маркіян Галабала.

Нагадаємо, у неділю, 10 вересня, через пункт пропуску "Краківець" в Україну мав приїхати Міхеїл Саакашвілі. Екс-очільник Одеської облдержадміністрації пробував перетнути кордон у потязі "Інтерсіті" через Мостиська, втім він прибув в Україну через пункт пропуску "Шегині".

Через приїзд Саакашвілі у Шегинях постраждали 11 поліцейських.

А нещодавно Міністерство юстиції отримало запит від Грузії на видачу Михаїла Саакашвілі.

Сам Саакашвілі вчора львівським журналістам оголосив свій план дій після повернення в Україну.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.