Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Сміттєпереробний завод

газета День

Четвер, 28 вересня 2017, 14:24

Львівське сміття утилізовуватимуть на заводі з механіко-біологічної переробки

Сміттєпереробний завод

Його проектуванням вже займається харківське підприємство. 

Про це сьогодні на прес-конференції розповів директор ЛКП "Зелене місто" Вадим Ноздря.

"Механіко-біологічна переробка сміття складається з двох основних частин: сортування і компостування (в тому числі висушування) органічної фракції. Залежно від того як розвиватиметься ринок вторинної сировини, на заводі буде поділ вторсировини на 7-8 фракцій," – пояснив Ноздря.

Він також наголосив, що на майбутньому заводі не спалюватимуть сміття.

Проект будівництва заводу на замовлення Львівської міської ради розробляє ПАТ "Харківське котлобудівельне підприємство "Котлоенергопроект". Проектна потужність такого заводу – 240000 тонн у рік. Вартість майбутнього заводу - орієнтовно 30 мільйонів євро. Більшість з цих коштів готові надати Європейський банк реконструкції та розвитку 10% - з бюджету Львова. Частина коштів, які надасть ЄБРР (орієнтовно 10-11 млн євро) – грант, це кошти, які не треба повертати, і ще орієнтовно 25 млн євро – це кредит на дуже довгий період для будівництва заводу.

Директор "Зеленого міста" розповів, що діяльність заводу буде збитковою, але існує ймовірність заробляти кошти на його утримання шляхом продажу палива, що отримуть з переробленого сміття:

"Найбільше на що ми розраховуємо, хоча для цього бракує наразі коштів, це виготовлення RDF-палива належної якості, якщо ми домовимось про його постачання на підприємства з виготовлення цементу. На сьогоднішній день цех для виробництва RDF-палива на майбутньому заводі не передбачено."

Нагадаємо, 1 вересня ЄБРР оголосив конкурс на реалізацію проекту із рекультивації Грибовицького сміттєзвалища та будівництва сміттєпереробного заводу у Львові.

А у березні французька компанія "Egis" підписала з Львівською міською радою угоду про підготовку комплексного дослідження і стратегію міста у сфері поводження з твердими побутовими відходами. Кошти на дослідження, а саме 650 000 євро, надав Фонд вивчення і підтримки приватного сектору (FASEP) генерального казначейства Франції.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.