Зміст статті

11 жовтня 2017Дар'я Авер'янова

Наснаги Підкарпаття

Туристичні принади та європейські перлинки Підкарпатського воєводства.

Нотатки про досвід сусідів в питанні збереження культурної та історичної спадщини та розвитку туристичної індустрії.

Замки польського Підкарпаття

Підкарпатське воєводство Польщі має свою "Золоту підкову" або туристичний маршрут замками регіону. Складається він з замків в Ланьцуті, Красічині, Баранові і палацу-замку в Дубецко. Нашим сусідам вдалось не лише вирішити проблему збереження та утримання культурно-історичної спадщини, налагодити інфраструктуру і збудувати туристичну індустрію навколо цих об'єктів, але й подбати про її розвиток. У цьому українські журналісти переконалися відвідавши три з чотирьох замкових ансамблів в рамках ознайомчого візиту туристичними маршрутами Підкарпатського воєводства

Будівлі трьох основних замків в Ланьцуті, Красічині, Баранові перебувають у власності воєводства, замок в Дубецко – приватній.  

Замками в Красічині і Баранові опікується державна регіональна Агенція розвитку промисловості, яка діє на теренах спеціальної економічної зони Євро-парк Мєлец.

Відповідно, інвесторам, які вкладають розвиток в таки об'єкти, надаються преференції і пільги в тому числі вони звільняються від місцевих податків на певну кількість років. Безпосередньо розвитком замково-паркового комплексу в Красічині займається фонд Pro Arte Et Historia, утворений Агенцією розвитку промисловості. Засновниками музею в замку Ланцута є Міністерство культури й народної спадщини Польщі та Підкарпатське воєводство. Кожен з цих об'єктів має свою стратегію розвитку. 


Палац-замок в Дубецько

Сьогодні замок перетворили на відпочинковий комплекс, який надає також послуги з конференц-сервісу, шлюбного сервісу, а також позиціонує себе як рай для гурманів і зручна база для старту понад 20 туристичних пакетів-маршрутів в Підкарпатському воєводстві.

Містечко Дубецько розташоване приблизно в 50 км на південний схід від Жешува, недалеко від Ланьцута, Перемишля та Красічина. Мальовничий пейзаж з лісів і пагорбів, 300-річні дуби, річка Сан повна риби, лебеді, олені і косулі – все це ознаки ідеального відпочинку.

Замок збудований в 16 ст. Станіславом Стадницьким, який відігравав провідну роль в протестанському русі в Польщі та отримав прізвисько Ланьцутський Диявол. Пізніше Стадницькі продали замок Станіславу Красицькому. Ймовірно, 3 лютого 1735, саму тут народився і провів своє дитинство Ігнацій Блажей Францішек Красицький – єпископ, філософ, поет, автор хоралу хорал "Бог ся рождає".

Проте сьогодні фішкою замку є не його історична привабливість, а  гастрономія. І в останньому ми змогли переконатись особисто. Шеф-кухар Януш Піра – кулінарний бог, який став важливою частиною репутації Дубліцького замку. Януш Піра здобув професійний досвід на дипломатичній службі в Сирії та Німеччині, а його талант оцінило журі численних кулінарних змагань в Польщі та Італії. 


Замково-парковий комплекс в Красічині

Замково-парковий комплекс в Красічині перетворили на екскурсійно-відпочинковий центр, який також надає конференц-послуги і послуги з проведення урочистих заходів. Красічино знаходиться в 10 км від Перемишля. Замок в Красічино – пам'ятка польського Ренесансу кінця 17-початку 18 ст. Незважаючи на численні пожежі та війни, він майже не змінився. Одним з найцінніших архітектурних елементів замку є каплиця в башті Божества, яка розкішшю свого оздоблення не поступається каплиці Зігмунта у Вавелі в Кракові. Замок відвідували польські королі Сигізмунд III, Владислав IV, Ян Казімєж і Август II.

Красічинський здамок має свою легенду про Білу пані – привид 16-річної Зосі Сапегі, улюбленої доньки  князя Леона. Вона покінчила життя самогубством, адже не захотіла виходити заміж за нелюба. Біла Дама й сьогодні блукає ночами у Красічині та шукає свого коханого. Ми бачили її на власні очі.


Замок в Ланьцуті

Ланьцутський замок став однією з найгарніших аристократичних резиденцій у Польщі. Знаходиться він за 18 кілометрів на схід від Перемишля. Замок функціонує як музей, співробітники якого, окрім екскурсійної та виставкової, проводять також науково-дослідницьку і реставраційну діяльність. Унікальними є фонди бібліотеки замку, які, на жаль, досі ще не оцифровані. Також музей є власником найбільшої в Європі колекції фаетонів і бричок. Частина з них здається в оренду.

Лише в останні роки замок отримав понад 40 мільйонів євро грантової допомоги від міжнародних фондів, яку витратили на реставраційні роботи на другому поверсі замку (відвідати цю експозицію можна лише за попереднім записом або ж в 3D). Також ці гроші призначені на ревіталізацію парку, зокрема, на відновлення первісного вигляду зимової оранжереї.


Музей поляків – Праведників світу імені сім'ї Ульмів

Музей-замок в Ланьцуті є найбільш улюбленою та відвідуваною туристами пам'яткою Прикарпатського воєводства. У 2016-2017 роках понад півмільйона з них також відвідали філіал музею у Маркові – Музей поляків – Праведників cвіту імені сім’ї Ульмів. У липні 2017 року музей сім'ї Ульмів отримав самостійний статус і тепер безпосередньо перебуває у підпорядкуванні Міністерства культури Польщі і Підкарпадського воєводства.  

Цей музей невипадково відкрився у Марковій. Саме тут, в одному з будинків мешкала сім'я Ульмів – Юзеф, Вікторія та їх шестеро дітей. На початку Другої світової війни у селі мешкало 120 євреїв, близько тридцяти родин. Влітку та восени 1942 року більшість з них вбили, але частина євреїв знайшла притулок у польських сусідів. Ульми прийняли під свій дах дві єврейські сім'ї – Ґолдманів та Шаллів, загалом вісім осіб. У 1944 році на Ульмів донесли німецьким жандармам. А 24 березня цього ж року у будинку Ульмів вбили 16 осіб – євреїв та їх рятівників-поляків. Вікторія Ульма була на дев'ятому місяці вагітності, найстаршій доньці Ульмів, Станіславі, тоді було 8 років. Батьків вбили на очах дітей, перед їхнім будинком. Дві єврейські сім'ї ростріляли всередині.

У 1995 році Інститут Яд Вашем посмертно вшанував сім'ю Ульмів титулом Праведників світу. У 2003 році розпочався процес беатифікації сім'ї Ульмів.

Значну роль у створенні музею відіграла велика кількість матеріалів, які залишилися після цієї сім'ї. Юзеф Ульма багато фотографував, він залишив знімки як своїх найближчих, так і сусідів – польських та єврейських. Також тут можна побачити документи з часів німецької окупації та численні фотографії. Крім історії сім'ї Ульмів, музей розповідає й інші історії порятунку євреїв поляками. У музеї знайшлося місце як для історії безкорисливого порятунку євреїв (як це було з Ульмами), так і випадки, коли поляки переховували єврейські родини за гроші. Є історії поляків, які були проти допомоги євреям.

Будівлю Музею проектувала компанія Nizio Design International, яка також є автором проекту музею Варшавського повстання у Варшаві. Структура будівлі мінімалістична, в її основі є форма одноповерхової сільської хати. Площа експозиції – 117,3 м². У її центрі знаходиться скляна шафа, в якій вбудовано макет хати Ульмів.

Перед будівлею музею є квадрат з освітленими плитами, на яких розмістили прізвища поляків, яких стратили за порятунок євреїв. Середина площі займає плитою з написом пам'яті жертв Шоа. На стіні поруч з будівлею музею є таблички з іменами мешканців Підкарпаття, які рятували євреїв. За музеєм висадили Сад пам'яті, який присвячений врятованим євреям.

Виставковий туризм

В Ясьонці, що за 10 кілометрів від Жешува, столиці Підкарпатського воєводства, поруч з міжнародним аеропортом в червні 2016 році відкрили сучасний виставково-конференційний центр G2A Arena. Центр, який збудовали за підтримки ЄС, став найбільшим подібним центром в Східній Польщі. У жовтні цього року анонсовали початок будівництва готелю поруч з аеропортом і G2A Arena, який і завершить формування бізнес-центру в Ясьонці.

Головне призначення G2A Arena – організація масштабних  торгових виставок, ярмарок та конференцій. G2A Arena – це 16 тисяч квадратних метрів виставкових площ, конференц-зал на 872 особи, два великі конференц-зали на 220 і 190 осіб, 13 невеликих кімнат на 20-60 осіб, конференц-зал на 33 особи та ще дві зали: ресторан та банкетний зал, в яких відповідно може розміститися 160 і 120 чоловік.

Верхня частина будівлі складається з масивної сталевої конструкції. Центральний купол – це 20 сталевих з'єднувальних балок вагою 70 т. Загальна вага сталевої конструкції перевищує 900 т. Виставковий та конференц-зали обладнані сучасними медійними засобами. Очікується, що G2A Arena вийде на самоокупність у найближчі п'ять років.

Активний відпочинок

Підкарпатське воєводство сьогодні активно розвиває й інші туристичні напрямки. Готель Arłamów (приватні інвестиції) збудований на місці колишньої відпочинкової бази правоохоронних і силових відомств Польщі в 33 км від Перемишля (в напрямку Устриків Долішних). Готель спеціалізується на конференц-послугах, спа й релаксі, а також пропозиціях для тих, хто надає перевагу активному відпочинку.

Спортивний комплекс складається із залів для всіх ігрових видів спорту, включно зі сквошем і тенісом. Поблизу готелю розташовується гольф-поле та комплекс футбольних полів. Також Arłamów має й кінно-фермерську ферму. Взимку Arłamów стає єдиним місцем в Бескидах, де поруч з готелем діє гірськолижний спуск. Підйомники діють на трьох гірськолижних схилах: 400, 500 і 700 метрів.

У готелі Arłamów польська збірна з футболу проводить свої збори. Також це місце відпочинку президентів Польщі та інших vip-персон.


фото: agad.pl

За сприянням Львівської ОДА та уряду Підкарпатського воєводства.

Автор: Дар'я Авер'янова

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.