Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Львівська галерея мистецтв

Понеділок, 23 жовтня 2017, 11:44

У Львівській гелереї мистецтв зникло 600 експонатів

Львівська галерея мистецтв

У фондах галереї не знайшли 600 експонатів музейних експонатів XVI-XX століть.

Про це повідомляє Радіо свобода.

Як заявив директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк, станом на сьогодні у фондах галереї не виявлено 621 музейний експонат. Найбільше раритетів не дорахувались у фондосховищі Олеського замку. 

За його словами, у десяти групах фондів галереї мистецтв не виявлено шість скульптур, зокрема дерев’яної австрійської школи XVIII століття – «Розп’яття», три роботи невідомих майстрів, а це кам’яну скульптуру «Фрагмент різьби по каменю», дерев’яні – «Святий Онуфрій» і «Голова Христа». Серед зниклих робіт і гіпсова скульптура Луїзи Штеренштейн «Жіночий портрет» та бронзова скульптура Юлія Синкевича «Плач».

Недорахувались також вісімнадцять антикварних меблів: шафи, столи, стільці, комод, люстра, які періодично експонувались. Не вистачає у фонді семи монет періоду Великого князівства Сигізмунда ІІ, Речі Посполитої XVII-XVIII століття, а також шести творів мистецтва: «Портрет подружжя» Данте Россетті та п’ять робіт невідомих майстрів.

Крім цього, під час звірення музейних предметів виявлено, що бракує двадцяти чотирьох глиняних предметів – чорної кераміки – славної гаварецької школи, виконаних майстрами. Тридцять дев’ять експонатів із гаварецького фонду не відповідають тим записам, які є у переліку галереї. Тобто, це замінені глечики, макітри, підсвічники, збанки.

Тарас Возняк доджав, що раніше, під час попередніх інвентаризацій, працівники також виявляли нестачу експонатів у фондах. Зокрема, у 1949 році пропали два твори XVIII століття польської школи живопису, виконані олією на міді – «Христос» і «Святий Христофор». У 1953 році з експозиції було вкрадено картину Яна Станiславського «Собоp Михайлівський», у 1991 році з Олеського замку в одну ніч викрадено 14 полотен XVII століття, зокрема й Мартіно Альтомонте «Портрет Корнякта», а у 1992 році з галереї мистецтв у Львові злодії вкрали три картини. У 2004 році галерея надала в оренду Міністерству закордонних справ України картину Костянтина Фіногенова «Сіра ялинка» і картина пропала. Одну картину Львівській галереї донині не повернула Санкт-Петербурзька Спілка художників СРСР, а це робота Леоніда Кабачека «Про завтрашній день».

Наразі галерея втретє звернулася до львівської поліції. 

Нагадаємо, ще у січні генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк заявив, що із Музею мистецтва давньої української книги, що є відділом Львівської національної галереї мистецтв, зникли 95 стародруків і два манускрипти (рукописи). Джерело у ЛНГМ надало повний список реліквій.

Головний зберігач фондів Львівської національної галереї мистецтв Ігор Хомин розповів, що відділ кириличних стародруків музею нараховував понад 500 одиниць експонатів. Востаннє звіряли фонди більше 8 років тому.

За фактом зникнення 95 стородруків та 2 двох рукописів відкрито кримінальне провадження

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.