Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Музей у Винниках

Понеділок, 6 листопада 2017, 16:07

У Винниках покажуть "Дари у світ Вальхалли"

Музей у Винниках

У Сокальському районі знайшли поховальні пам’ятки давніх германців, які можна буде оглянути у музеї, що в передмісті Львова.

Про це повідомляє прес-служба ЛОДА.

Весною 2017 року в "Історико-краєзнавчий музей" (Винники) передали випадково виявлені в Сокальському районі археологічні матеріали: частини мечів, наконечники списів та інше. Розуміючи значимість для історичної науки знайдених артефактів, науковці "Історико-краєзнавчого музею" спільно з кафедрою археології Львівського національного університету імені Івана Франка у липні 2017 року розпочали на пам’ятці розвідкові дослідження.

Розкопки дали неочікуваний і, одночасно, сенсаційний матеріал. У двох досліджених кремаційних захороненнях виявили надзвичайно важливі для європейської та світової археології знахідки, в тому числі рідкісні для нашої території провінційно-римські імпорти кінця І – середини ІІ ст. н.е. Зокрема, серед найцінніших предметів – частини великої глиняної червонолакової посудини (т.зв. "terra siggilata"), скляні предмети, металеві вироби, а також два великі бронзові казани. Один із них прикрашений трьома чоловічими погруддями. На сьогодні цей казан є третьою відомою знахідкою в Європі. Два попередні були виявлені в багатих князівських похованнях в Чехії (Мишув) та Польщі (Чернувко).

Таким чином, нововідкрита пам’ятка археології є надзвичайно цінною не тільки для України, а й країн Центральної Європи. Знайдені речі вказують на високий соціальний статус похованих на могильнику людей. Вже сьогодні знайдені речі можна експонувати на виставках в провідних музеях Європи.

"Історико-краєзнавчий музей" не лише власними силами провів дослідження, реставрував частину знахідок, що представить на виставці, а й проведе 9-11 листопада чергову восьму міжнародну конференцію. Відкриття виставки відбудеться 9 листопада об 11:00 год. Як повідомили Варіантам у Історико-краєзнавчому музеї Винників, триватиме виставка приблизно місяць-півтора.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.