Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ікра з Росії

siverprod.com.ua

Понеділок, 29 січня 2018, 17:03

Ікра з Росії заразила дівчинку на Львівщині небезпечним паразитом

ікра з Росії

У неї було зафіксовано рідкісне, але небезпечне захворювання.

Про це повідомив Львівський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я.

В грудні 2017 року у 4-річної мешканки Львівської області зареєстровано випадок захворювання на рідкісний паразитоз – дифілоботріоз.

Згідно з епідеміологічними даними цей випадок є завізний, в раціоні харчування дитини мало місце вживання риби та ікри (привезеної з Росії), судячи з усього неправильно кулінарно обробленої. Захворювання протягом тривалого часу не проявлялось. Наявність інвазії встановлено у зв’язку з виділенням при дефекації "стрічки" гельмінта, після чого були скарги на біль у животі, нудоту, слабість. Провокуючим чинником виділення стьожака широкого у біоматеріалі було приймання протигельмінтних препаратів (оскільки в одного з членів сім’ї лабораторно виявлено гострики і лікування проводилось згідно призначення сімейного лікаря). Фрагменти паразита були доставлені в паразитологічну лабораторію державної установи  "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ Ураїни" та ідентифіковані як Diphyllobothrium latum – стьожак широкий.

Oдним з проміжних господарів паразита є хижі прісноводні риби (окунь, щука, судак та ін.), а кінцевим – людина, собаки, коти та ін. У Львівській області захворюваність на дифілоботріоз почала реєструватися з 2001 року, станом на сьогодні зареєстровано 6 випадків дифілоботріозу.

Довідка:

дифілоботріоз – зоонозний пероральний біогельмінтоз, збудником якого є стьожак широкий (Diphyllobothrium latum). Це найбільший паразит людини, що внесений в книгу рекордів Гіннеса – довжина від 2 до 12 м і більше(15-20м). У кишечнику людини паразитує одна, рідше декілька особин. Тривалість життя паразита – 10-20 років. При цьому періодично частина кінцевого відділу гельмінта виділяється з фекаліями при дефекації. Тяжка форма захворювання супроводжується анемією перніціозоподібного типу. Характерною особливістю дифілоботріозу є природна осередковість. В Україні вогнища даного паразитозу існують у дельті Дунаю, а також в зоні Кременчуцького та Каховського водосховищ, створених на Дніпрі.

Зараження відбувається тоді, коли в їжу вживається неправильно кулінарно оброблена або непросолена риба, ікра. Не виключено і контактно-побутовий шлях передачі гельмінта. Він відбувається через погано вимитий після обробки риби посуд або руки, на яких залишилися личинки широкого стьожака, які мають мікроскопічні розміри, невидимі неозброєним оком. Далі вони в кишечнику людини виростають до статевозрілого віку. Ці шляхи зараження людини дифілоботріозом є основними.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.