Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Олег Синютка

Середа, 31 січня 2018, 16:07

Синютка стурбований відносинами між Україною і Польщею

Олег Синютка

Очільник області занепокоєний через низку питань щодо відносин між Україною і Польщею.

Про це повідомила прес-служба Львівської облдержадміністрації.

Сьогодні, 31 січня, голова Львівської ОДА Олег Синютка зустрівся із Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Яном Пєкло та Генеральним консулом Республіки Польща у Львові Рафалом Вольські.

В межах зустрічі очільник області висловив занепокоєння з приводу ухвали Сеймом нової редакції закону Про інститут національної пам’яті, а також низки питань щодо відносин між обома державами.

Як зазначив Олег Синютка, редакція закону Про інститут національної пам’яті не відображає намірів України і Польщі до добросусідських стосунків.

"Вільна Польща неможлива без вільної України. Агресор несе загрозу не тільки Україні, але і польському народу та державі. Ми сьогодні по-справжньому воюємо не тільки за нашу свободу та незалежність, ми сьогодні воюємо за весь демократичний світ. І ми за це платимо життям наших людей. Підручники з історії України не будуть писатися поза межами України. Українська історія буде трактуватися українськими істориками. Мені шкода, що за межами України хочуть зобразити українців не такими, якими ми є насправді. Це не дорога до добросусідства", – наголосив Синютка.

Своє занепокоєння очільник області висловив і щодо руйнування та осквернення українських військових пам’ятників та могил в Польщі, неналежного вшанування українських історичних пам’ятних дат, відсутність належного захисту українських заробітчан, ситуації на пунктах пропуску між Україною і Польщею.

Голова Львівської ОДА вручив лист Послу Республіки Польща в Україні, де висловив позицію Львівщини.

Наагдаємо, торік у Польщі склали список українців, яким заборонений в'їзд до країни. До нього увійшов відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета, якого 18 листопада не впустили до Польщі. Він їхав із делегацією на вшанування загиблих українських воїнів.

В інтерв'ю Варіантам Святослав Шеремета пояснив причину таких дій поляків.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.