Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Арсеній Яценюк

Народний фронт

Субота, 28 квітня 2018, 21:39

Україні потрібна чітка стратегія управління і нова Конституція – Яценюк

Арсеній Яценюк

Про це йдеться в інтерв'ю для видання Фокус.

«Від однієї людини не може залежати доля країни. Тому Україні потрібна чітка стратегія управління політичною, економічною, соціальною системою країни. Україні потрібна нова Конституція» – заявив екс-прем’єр України, лідер партії «Народний фронт» Арсеній Яценюк.  

«Має бути президент – як глава держави, гарант української Конституції і національний арбітр. Але в нього має бути чітка сфера відповідальності. В першу чергу – це відповідь на сьогоднішній виклик Україні: національна безпека, оборона, відновлення територіальної цілісності держави. Глава держави не повинен займатися держкомпаніями, енергетикою, антимонопольним законодавством тощо. Він має усвідомлювати: парламент – не підрозділ адміністрації президента, а уряд – не її господарське управління.

Мета цих змін – щоб люди чітко знали, хто за що в країні відповідає, і що буває, коли людина не виконує свої конституційні повноваження. Якщо це президент – є механізм імпічменту. Якщо уряд – механізм відставки. Якщо парламент – механізм дострокових виборів. Жодна політична фігура не має права отримати повну монополію на владу в країні. Кожна монополія завершувалася в Україні революцією», – наголосив лідер «Народного фронту».

Він нагадав, що українську Конституцію змінювали внаслідок революцій у 2004-му і в 2014 році. Революції, за його словами, відбувалися через недосконалість системи державної влади, через тяжіння до авторитаризму, узурпації і через несправедливість. 

«То може, цього разу без революції Конституцію поміняємо, наведемо порядок в системі державного управління? Є два шляхи реалізації цих змін. Перший - приведення законодавства України у відповідність до чинної Конституції. В нас підготовлені зміни в два кодекси та 45 законів. Другий і найбільш правильний – президентові очолити процес комплексних змін до Конституції, публічно і політично взяти на себе лідерство».

При цьому лідер "Народного фронту" наголосив, що не бачить сьогодні умов і підстав для відставки уряду. Державі, наголосив він, сьогодні необхідна політична стабільність. 

«Я буду захищати уряд від брудної політичної боротьби і політичних нападок, не дам можливості повторити з цим урядом те, що робили зі мною… Це нонсенс, коли фракція БПП – єдина фракція в парламенті, яка заявляє про необхідність звіту уряду. А уряд, до речі, сформовано Блоком Петра Порошенка… Це чисто політична інтрига. Якщо ж таким чином БПП тисне на Кабмін, то це некоректно. Люди все бачать – дурнів нема… Ми чотири роки боролися за те, щоби в країні не було хаосу, а на п'ятий рік президентства зайдемо в нову штучну політичну кризу?! Наслідком цієї кризи буде удар по країні», – заявив Яценюк.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.