Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

стародруки

Четвер, 31 травня 2018, 16:51

У Львівській національній галереї порахували ціну викрадених стародруків

стародруки

Вартість втрачених експонатів – більше 63 мільйонів гривень.

Про це йдеться у блозі генерального директора Лвьівської національної галереї імені Бориса Возницького Тараса Возняка.

Вартість майже п'ятисот викрадених стародруків – 63,12 мільйона гривень.

За підсумками звірок проведених спеціальними комісіями, оголошено зниклими 98 кириличних стародруків. Серед них було 6 особливо цінних книг. Йдеться, про "Апостол", виданий Іваном Федоровим у 1574 році у Львові. Його вартість оцінили у 10 млн грн. Також не виявили «Євангеліє», видане у Вільнюсі Святодухівським братством у 1575 році, що оцінене у 9 млн грн, та два примірники цієї книги, видані там же у 1600 році, оцінені у 1,5 млн грн кожен, два примірники "Мінай Святкових", надрукованих у видавництві Києво-Печерської лаври у 1619 році, оцінили у 2 і 1,9 мільйона гривень.

Під час звірки не знайшли також 117 латинських стародруків. Зокрема: двотомника "Paraphraseon D.Erasmi Roterodami in Novum Testamentum: videlicet in quatuor Evangelia & Acta apostolorum", виданого у Базелі у 1523-32 роках, його вартість оцінили у 4 млн грн. Також не виявили "Catholicus Catechismus: Universis Ecclesiastis non modo profuturi, sed & pernecessarii", авторства Nausea F., виданого у Антверпені у 1544 році, його оцінили у 3,5 млн грн. Крім цього, виявили зникнення інших 244 експонати, серед яких поштівки, журнали, театральні афіші, українські книги дорадянського періоду та інше.

Тарас Возняк також додав, що є підозра у підміні деяких музейних предметів копіями. Один із них досліджується у межах досудового розслідування. За його словами, у подальшому буде проводитися дослідження автентичності музейних предметів.

Нагадаємо, про зникнення 95 стародруків та двох рукописів зі Львівської картинної галереї стало відомо торік на початку січня.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ст. 191 ч. 3 Кримінального кодексу України ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем").

Також Варіанти опублікували повний перелік зниклих реліквій. Серед цінних стародруків – "Апостол" Івана Федорова, що був надрукований у Львові у 1574 році.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.