Зміст статті

18 липня 2018

Дронографія Львова: Палац спорту "Україна"

Палац спорту "Україна" на Мельника 18.

Палац спорту "Україна", який також називають "Спартак", є частиною комплексу спортивних споруд для ігрових видів спорту на вулиці Мельника, 18 у Львові.

Спорткомплекс сформувався навколо тенісних кортів, які впорядковували у 1925–1927 роках члени спортклубу "Погонь" з ініціативи його голови графа Володимира Дідушицького.  У зимовий час на кортах заливали ковзанку. Тут також грали в хокей. У 1929–1930 роках поруч з кортами збудували стадіон для гри у волейбол і баскетбол.  На трибунах стадіону могли розміститися 1500 глядачів. На кортах "Погоні" виступали тенісисти, чемпіони Львова Владислав Курман, Любомир Чайковський, Мечислав і Вацлав Кухарі, Альберт Мауер, Йосип Герда, чемпіон СРСР 1940 року Федір Куценко.

У 1945 році спорткомплекс передали  радянському спорттовариству "Спартак", в 1987 році – товариству "Україна". У 1960–70-х роках на кортах змагалися знані майстри ракетки: Томас Лейус, Олександр Метревелі, Теймурах Какулія, Вадим Боісов, Галина Бакшеєва, ще пізніше – львівські майстри Сергій Грузман, Олександр Залужний, Ігор Пилипчик, чемпіонка Вімблдону Лариса Савченко.

Будівля  спортивного палацу звели у 1985-1986 роках за проектом архітектора Мирослава Трача та інженерів Миколи Габреля і Олександра Казанцева. Порівняно невелика споруда розташовується в житловій зоні, має оригінальне об'ємно-просторове і архітектурне вирішення. Будинок споруджений із застосуванням металевих та залізобетонних конструкцій. Головний фасад палацу повторює форму аркових ферм основного залу і є суцільно заскленим. Основу палацу творить прямокутний у плані основний зал, перекритий металевими фермами аркової форми (проліт – 48 м). До нього з трьох боків прибудовані допоміжні та службові приміщення, фасади яких опоряджені природним каменем і теразитовим тиньком.

Вестибюль оздоблений керамічним панно на спортивну тематику (автори художник М. Гладкий, А. Капиш, архітектор М. Шпак). У палаці, окрім занять тенісом взимку, проводять змагання з інших видів спорту – бої за Кубок Європи, Чемпіонат України з боксу, світову першість із пауерліфтингу, міжнародні турніри з тенісу та атлетичної гімнастики. Тут боксували олімпійські медалісти Барселони та Сіднея Ростислав Закличний і Андрій Котельник, витискав тягарі рекордсмен і світовий чемпіон силач Іван Фрейду, в настільному тенісі змагалися Ванда Латинська, Володимир Самсонов.

У 2018 році з'явилась пропозиція реконструювати спортивний комплекс, споруди якого морально застаріли і не виконують своїх основних функцій.


За матеріалами lia.lvivcenter.org та photo-lviv.in.ua

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.