Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Semper Fidelis

Четвер, 26 липня 2018, 09:51

Польський медіапроект оприлюднив пропагандистськe анімаційнe відео про Львів

Semper Fidelis

Анімаційний відеоролик "Semper Fidelis" присвячений війнам 1918-1920 рр., в ньому йдеться що "Львів був завжди польським".

Відеоролик оприлюдинили 21 липня на ютуб-каналі польського медіапроекту wRealu24.pl. 

На польському краудфандинг-сайті patronite.pl йдеться, що цей відеоролик є трейлером майбутнього повнометражного анімаційного фільму присвяченого "Львівським орлятам" – учасникам польсько-української війни 1918-1919 рр. і польсько-радянської війни 1919-1920 рр. Творці майбутнього фільму планують назбирати 30 тисяч злотих на його створення, з яких вже зібрали близько 4 тисяч. У випадку зібрання всієї суми вихід фільму заплановано на середину листопада цього року.



Автором відео є Аркадіуш Ольшевські – польський продюсер, графік комп'ютерних ігор, режисер анімованих фільмів про історію Польщі.

У коментарі Варіантам Президент Центру аналізу пропаганди та дезінформації (Польща) доктор Адам Лельонек розповів:

"WRealu24.pl не вперше публікує статті з антиукраїнськими тезами. Дуже часто публікації цього ресурсу містили тези схожі з тезами на проросійських сайтах у Польщі. Наприклад, антиіммігрантські антинатівські, антиєесівські і навіть антисемітські тези. Так було, наприклад, з інформуванням про неіснуючу громадянську війну в Швеції, що, начебто, була викликана ісламськими мігрантами. Вони також співпрацюють з Томашем Маційчуком, який брав участь у різних телевізійних шоу на російському телебаченні.Він також співпрацював з відомим українській аудиторії персонажем на ім'я Анатолій Шарій. WRealu24.pl не є якісним джерелом інформації, а медійним проектом, активність якого викликає багато сумнівів.

Аркадіуша Ольшевського і його роботи я не знаю і ніколи не чув про нього. Мені важко сказати щось про його інтенції чи мотивацію. Вони можуть бути щирі. Але все має свій контекст і кожен творець мав би про нього знати. Навіть якщо він про це так не думав, то можа прогнозувати, що його робота буде використана радикалами для розкручування ще більшої напруги в польсько-українських відносинах. Одним із завдань російської пропаганди було перенесення дискусії з рівня логіки на рівень емоції. Це вдалося. Крайні сили, популісти або проплачені активісти з обох боків кордону намагаються довести, що вони найбільші патріоти, а хто не згоден з їхньою візією історії або закорднонної політики – це зрадник або агент Німеччини, США чи Сороса.

На жаль, патріотизм став заручником популістів. Цікаво було б побачити реакцію цього митця чи представників сайту на запитання, як вони відреагували б і щоб писали, якби український або німецький художник зробили фільми про "завжди український Перемишль" абo "завжди німецький Вроцлав".

Зазначимо, що цього року в листопаді у Львові відзначатимуть сто років з часу заснування Західноукраїнської народної республіки (ЗУНР). Так, на листопад заплановане відкриття пам'ятника.

Тепер ви можете стежити за новинами Варіантів на Telegram-каналі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.