Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Звенигород

wikimapia.org/vasilkraft

Середа, 25 липня 2018, 16:43

На Пустомитівщині засновують перший в Україні історико-культурний парк

Звенигород

Таким чином нагадають, що у селі Звенигород за часів Київської Русі деякий час була столиця князівства.

Про це сьогодні на прес-конференції розповіли автори проекту історико-культурного парку "Древній Звенигород".

Цього року почнуть створення першого в Україні такого місця відпочинку як історико-культурний парк. Його створять на площі близько 38 га. Проект є одним із переможців конкурсу проектів регіонального розвитку Міністерства регіонального будівництва та житлово-комунального господарства і отримає на реалізацію ідеї близько 12 мільйонів гривень у межах секторальної бюджетної підтримки ЄС. 

"Ця ідея в нас виникла ще в 2016 році. Чому ця ідея виникла? Ми ще не знали як буде називатися наш проект але ми вже тоді зрозуміли, що його потрібно робити. В 2016 році ми на архітектурно-містобудівній раді розглядали генеральний план села Звенигород і власне цей генеральний план, фактично вся територія – це є пам'ятка археології. І на сьогоднiшній день законодавство не дозволяє нам розробляти таку наукову документацію як історико-архітектурні опорні плани. Для міст, щомають історичне середовище це є обов'язкове, а для сіл ці речі не розробляються і щоб зберегти от цей археологічний заповідник, показати його розвиток, в нас з'явилася ця ідея", – пригадала т.в.о. директора департаменту архітектури та містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук.

Чиновниця також розповіла:

"Фінансування для цього проекту отримати не так легко і з нашого державного бюджету, так як в нас предбачаються кошти лише на містобудівну документацію, як я вам сказала на історико-архітектурний опорний план ми не можемо виділити, тому що в нас таке законодавство, для сіл це не розробляється. Ми звернулися до мінрегіонбуду аби подати заявку на проект секторальної допомоги, тобто це є європейські кошти. Я хочу зазначити що це все ж таки дякуючи народному депутату Богдану Дубневичу, тому що він посприяв, що зараз наш проект вибраний. Йому вдалося спільно з нами і з дівчатами-нашими ініціаторами довести що це є дуже важлива річ для розвитку і що це треба зберегти і показати нашим громадянам України нашу древню столицю."

Співатором проекту є багаторічна дослідниця Звенигорода, молодший науковий співробітник НДЦ "Рятівна археологічна служба" Інституту археології Національної академії наук України Наталя Войцещук:

"Ми рішуче налаштовані реалізувати проект. Старатимемось виконати план у найкоротші терміни. Це орієнтовно рік. Спершу ми впорядкуємо теритоію пам'ятки та центральну площу села. Другий крок, на мою думку, найважливіший для збереження – це консервація пам'яток княжої доби."

Вона також вважає, що Звенигород повинен стати туристичним об’єктом, куди приїжджатимуть не лише відпочити, але і пізнати історію. Водночас сьогодні готується пакет документів для оголошення Звенигорода заповідником національного значення. Влітку документи планують передати до Кабінету Міністрів України.

На сьогоднішній день кошторис цього проекту 12 мільйонів гривень.  Департамент архітектури та містобудування ЛОДА буде замовником і організатором цього проекту.

Проектом передбачено
· впорядкування території пам’ятки та центральної площі села;
· консервація пам’яток княжої доби з метою їхнього збереження для майбутніх
досліджень;
· відзнакування за допомогою сучасних мистецьких та технічних засобів найбільш знакових будівель княжої доби;
· трасування усієї лінії укріплень городища з метою окреслення обрису
пізньосередньовічних та ранньомодерних фортифікацій;
· візуальна реконструкція унікальної оборонної системи XVIII століття;
· створення базової туристичної інфраструктури довкола історико-культурного
парку "Древній Звенигород", туристичних маршрутів та інше.

 

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.