Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

вілла Люсія

П'ятниця, 7 вересня 2018, 12:59

Віллу Люсія у Львові можуть не внести у реєстр нерухомих пам'яток України

вілла Люсія

Власник будинку планує збудувати на місці вілли багатоповерхівку.  

Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Як заявив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, управління охорони історичного середовища міськради планує подавати апеляцію на рішення суду від 23 серпня щодо скасування наказу щодо внесення будинку на вул. Свєнціцького, 16 (вілла Люсія) до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

"Віллу Люція можуть виключити з переліку об’єктів пам’яток, оскільки власник ОСББ цього будинку звернувся в ряд інституцій, щоб її виключити з переліку пам’яток. І станом на сьогодні цей процес триває", – наголосив Андрій москаленко.

За його словами, власник ОСББ "Свєнціцького, 16" отримав дозволи на будівництво на місці вілли, що перебуває у занедбаному стані, багатоповерхівки.

Зазначимо, у жовтні 2017 року на сайті Львівської обласної ради мешканці навіть реєстрували електронну петицію щодо надання статусу пам'ятки архітектури віллі Люсія. Сам будинок №16 на вул. Свєнціцького раніше не належав до пам’яток архітектури. Його власником є ОСББ "Свєнціцького, 16".

Додамо, віллу Люсію побудували у 1895-1896 рр. для Юзефа Ольпінського за проектом архітектора Івана Долинського (1852-1916).

У 1897 році тут мешкав Юзеф Обмінський – цісарський радник і контролер Головної крайової каси. А в 1931, 1933 роках тут мешкав Станіслав Лемпіцький – польський учений, письменник, професор, дійсний член Польської академії знання, представник львівсько-варшавської філософської наукової школи.

Тепер ви можете стежити за новинами Варіантів на Telegram-каналі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.