Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Олег Тягнибок

П'ятниця, 5 жовтня 2018, 16:18

Тягнибока назвали у Львові статистом технічних кандидатів

Олег Тягнибок

Політичні аналітики Олексій Роговик і Тарас Радь розповіли про роль технічних кандидатів на президентських виборах 2019 року. 

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні на прес-конференції, присвяченій президентським виборам-2019, аналітик ГМ "Опора" Тарас Радь та голова аналітичного центру "Вільний голос" Олексій Роговик розповіли про те, кому допомагатимуть, а кому шкодитимуть технічні кандидати. 

Наразі, за данними аналітиків, на вибори-2019 подадуться 30 кандидатів. 

На думку голови ГО "Аналітичного інформаційного центру "Вільний голос" Олексія Роговика, їх можна поділити на три умовні групи: реальні кандидати в президенти (Петро Порошенко, Юлія Тимошенко та Анатолій Гриценко) та дві групи кандидатів з нижчим рейтингом, які імовірно є технічними проектами. Останні подають свою кандидатуру, щоб посилити впізнаваність, відібрати в когось голоси або подарувати свої, потрапити у Верховну Раду та забезпечити більшість у виборчих комісіях реальним кандидатам. 

За словами Роговика, "технічні" можуть бути і серед першої трійки.

"Навіть щодо цих людей є підозри, що вони можуть зіграти, наприклад, на користь чинного президента. Така інформація ходить про Гриценка. Його штаб збирається очолити Віктор Балога, який є досить провладною особою" – зазначив аналітик. 

До "другого ешелону" Олексій Роговик відносить кандидатів з нижчими рейтингами, які планують брати участь у парламентських виборах або грають на користь першої трійки:

"Тут мова йде про Святослава Вакарчука та Володимира Зеленського, які ще не заявили про свої президентські амбіції напряму, а також про Олега Ляшка з паном Андрієм Садовим. І якщо Ляшко разом з Ахметовим швидше за все підігрують Порошенку у якості технологічного спойлера і будуть намагатися відбирати голоси у Тимошенко, то Садовий, скоріш за все, закцентує увагу на парламентських виборах та потенційній коаліції з Вакарчуком чи Гриценком.

До того ж, розмови про висунення Вакарчука чи Зеленського, швидше за все, є предметом політичних торгів олігархів. Але вони справді здатні відбирати голоси, як в Порошенка, Гриценка так і в Тимошенко. Тому не висунути їх на вибори зараз дорожче, ніж висунути".

До третьої групи аналітик відносить Олега Тягнибока, Віктора Чумака, Романа Безсмертного, Валентина Наливайченка, Михайла Терещенка, Юрія Дерев'янка. Більшість з цих кандидатів так само делегуватимуть свою підтримку першій трійці.

За данними Рогальчука: Терещенко – проект, який буде відбирати голоси в Гриценка. Близький до Тимошенко олігарх Сергій Тарута буде висуватись для того, щоб зібрати проросійський електоріат на Сході, і передасть їй усі голоси. Проти Тимошенко, швидше за все, подаватимуться такі кандидати, як Інна Богословська і Ольга Богомолець, щоб розіграти гендерний сценарій, який вже не вдався Наталії Королевській. Забирати голоси у Тимошенко, скоріш за все, буде і кандидат від "Аграрної партії" Віталій Скоцик.

У провладних кандидатів голоси відбиратиме Ігор Коломойський через Зеленського чи Олександра Шевченка. 

А от аналітик ГМ "Опора" Тарас Радь наголосив, що рейтинги та статистична роль не є основною характеристикою технічного кандидата.

"Бути кандидатом це не дешеве задоволення навіть у ролі статиста. Технічний кандидат, зазвичай, не використовує власні кошти. Яка людина буде статистом за свій рахунок, щоб три місяці побавитись у велику політику? Якщо з'ясувати, звідки кандидати взяли кошти, можна доведести їхню технічность" – додає Тарас Радь. 

За словами експертів, бути технічним кандидатом – не злочин проти адміністративного чи кримінального законодавства. Технічних спойлерів використовують і на виборах за кордоном. Результат голосування залежить лише від рівня культури та політичної освіченості суспільства.

Зазначимо, на сьогодні 60% громадян України не визначилися з кандидатом. За словами аналітиків, така статистика створює ілюзію, що цих людей легко захопити новими проектами. 

Нагадаємо, нещодавно міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що братиме участь у президентських виборах наступного року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.