Зміст статті

10 жовтня 2018

Тільки talkie Садовий

Колекційна мандрівка Андрія Садового містами України на крилах проекту Urban Talks.

Міський голова Львова Андрій Садовий у рамках проекту Urban Talks відвідав 22 міста України і цілий місяць був відсутній на робочому місці.

Варіанти надіслали інформаційний запит і отримали від Львівської міської ради перелік міст України, які протягом останніх місяців відвідав міський голова Львова Андрій Садовий, а також перелік тих працівники Львівської міськради, які супроводжували його у рамках дискусійної платформи Urban Talks. Зазначимо, Urban Talks – це дискусійна платформа для налагодження дружнього діалогу та співпраці між містами, де учасники діляться практиками та презентують власний успішний досвід розвитку міст. З 1 червня по 27 вересня у рамках цього заходу Андрій Садовий здійснив 10 поїздок та відвідав 22 міста України. Зокрема, зустрічі відбулися у Києві, Житомирі, Чернівцях, Тернополі, Чорткові, Луцьку, Івано-Франківську, Ужгороді, Мукачеві, Краматорську, Слов'янську, Запоріжжі, Маріуполі, Нікополі, Дніпрі, Одесі, Херсоні, Миколаєві, Хмельницькому, Черкасах, Кропивницькому та Олександрії.

Як підрахували Варіанти, загалом за чотири місяці заходу Urban Talks Андрій Садовий був відсутній у Львові протягом 30 днів. У документі йдеться про те, що у цих поїздках Андрія Садового не супроводжував ніхто із працівників Львівської міської ради, а у семи із десяти випадків міський голова Львова їздив за власний рахунок без супроводжуючих осіб. Це: Urban Talks: Львів & Тернопіль (17-18.06.2018), Urban Talks: Львів & Луцьк (05.07.2018), Urban Talks: Львів & Івано-Франківськ (16.07.2018), Urban Talks: Львів & Ужгород (01-02.08.2018), Urban Talks у Києві, Краматорську, Слов'янську, Запоріжжі, Маріуполі, Нікополі, Дніпрі (14-22.08.2018), Urban Talks в Одесі, Херсоні, Миколаєві (25-29.08.2018), Urban Talks: Львів & Хмельницький (18.09.2018), Urban Talks в Черкасах, Кропивницькому, Олександрії (23-27.09.2018).

Згідно із матеріалами, які надала Варіантам Львівська міська рада, Андрію Садовому відшкодували із міського бюджету витрати на 3-денну поїздку до Києва для участі у VII Національному молитовному сніданку та підписанні угоди ЄБРР, а також для участі Urban Talks & Житомир. Загальна сума витрат цього службового відрядження становила 7 380 гривень, з них 3 300 гривень коштував авіапереліт Львів-Київ, 3 900 гривень – проживання та 180 гривень – добові на 3 дні. Крім цього, згідно із документами, Садового супроводжував до Києва та Житомира його водій Віталій Артемович на службовій автівці Toyota Avensis.

Поїздка міського голови Львова до Чернівців для участі в Urban Talks: Львів & Чернівці також була службовим відрядженням, яке здійснювалося службовим автомобілем Toyota Camry разом водієм А. Вітиком, однак кошторис витрат Львівська міськрада не надала.

З 14 по 22 серпня Андрій Садовий перебував у службовому відрядженні у Києві, Краматорську, Слов'янську, Запоріжжі, Маріуполі, Нікополі, Дніпрі для участі у заходах Urban Talks, вартість якого становила 22 521 гривень. Як йдеться у розпорядженні міського голови Львова, він їздив без супроводжуючих осіб, однак у видатковій накладній є витрати на авіаперельоти Дніпро-Києв і Київ-Львів не лише для Садового, але й для Артема Кокоша та Назара Трохимчука, які є працівниками Львівської міськради. Зокрема, Артем Кокош працював спеціалістом І категорії відділу підбору та оцінки персоналу міськради, у серпні цього року він подав заяву на звільнення, як стало відомо із його декларації про доходи перед звільненням. Назар Трохимчук є спеціалістом І категорії виконавчого комітету Львівської міської ради та помічником міського голови Львова.

Також у заходах Urban Talks, окрім Садового, брав участь й заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. Як заявив він у коментарі Варіантам, усі його поїздки, як й інших спікерів проекту, були службовими відрядженнями і, відповідно, оплачувалися з бюджету міста. У нього були заплановані виступи, на яких він презентував досвід розвитку Львова іншим містам-учасникам проекту. Відтак, у рамках заходів Urban Talks Андрій Москаленко відвідав: Олександрію, Кропивницький, Черкаси, Хмельницький, Запоріжжя, Краматорськ, Маріуполь, Миколаїв, Нікополь, Франківськ, Херсон.

У переліку інших спікерів, які виступали у заходах Urban Talks за участі Андрія Садового, присутні такі посадовці Львівської міської ради: начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський, директор Інституту міста Олександр Кобзарев, заступниця директора ЛКП "Інститут просторового розвитку" Олександра Сладкова, директорка ЛКП "Львівське конференц-бюро" Ліна Остапчук, яка з 10 вересня цього року вже очолює управління туризму Львівської міської ради.


Дніпро


Запоріжжя


Краматорськ


Кропивницький


Маріуполь


Миколаїв


Нікополь


Олександрія


Слов'янськ


Хмельницький


Черкаси


Херсон

Додамо, як з'ясували Варіанти, згідно із змінами до наказу Міністерства фінансів України "Про затвердження Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон" від 28 липня 2017 року, працівник, який їздив у відрядження за власний рахунок, може повернути витрачені на подорож кошти, якщо подасть звіт і розрахункові документи, які підтверджують цю поїздку". Витрати на відрядження відшкодовуються лише за наявності документів в оригіналі, що засвідчують вартість цих витрат, а саме: транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадкового талона, якщо його обов'язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту, та розрахункових документів про їх придбання за всіма видами транспорту, в тому числі на чартерні рейси; рахунків, отриманих із готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання відрядженого працівника, в тому числі бронювання місць у місцях проживання; страхових полісів тощо", – йдеться у наказі. Нагадаємо, раніше Варіанти з'ясували, що за рік і чотири місяці Садовий більше 250 днів не з'являвся на робочому місці.

Львівська міська рада називає заходи Urban Talks дружнім діалогом та пошуком дотиків партнерства між міста України, але чи є насправді цей проект за участі Садового проектом промоції Львова? Якщо так, то де відбувалося його презентація чи обговорення? Яка його мета та завдання? І який, зрештою, у цього проекту бюджет? Все це підштовхує до тієї думки, що турне українськими містами міського голови Львова Андрія Садового під гаслом Urban Talks – це лише президентська кампанія Садового коштом платників податків міста. Наприклад, зустріч Садового у Тернополі відбувалася на тлі логотипу Самопомочі.

Цікаво, що окрім України, Румунії чи інших країн, назву "Urban Talks" можна ще зауважити у Казахстані. Так фонд Сорос-Казахстан сприяє виникненню та розвитку громадських просторів для реалізації свободи слова та колективного рішення локальних проблем у місті Алмати. Поміж організацій, які фонд координує (а також фінансує спеціально створені групи активістів) з 2014 року можна відшукати і вже такий рідний Urban Talks. Але, звісно, що міжнародний фонд "Відродження" Джорджа Сороса з центральним офісом у Києві та фонд Сорос-Казахстан – це зовсім різні структури, а відтак, він не має нічого спільного з програмою Urban Talks в Україні.

Хоча цього року Міжнародний фонд "Відродження", наприклад, надав грант № 52267 у розмірі 110900 гривень ГО "Креативне місто" на проведення форуму "Креативний прорив" у Львів 09-10 березня 2018 року. Організаторами та партнерами форуму, окрім ГО "Креативне місто" (наближеного до Садового), також були: Львівська міська рада, Lviv Media Forum та КУ "Інститут міста". 


фото: Фб Христини Процак

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.