Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Цвинтар орлят

Субота, 27 жовтня 2018, 16:21

Ганущин просить Клімкіна освіжити історичну пам'ять Садового

Цвинтар орлят

Про це йдеться у заяві, ухваленій депутатами Львівської облради на останній сесії, 25 жовтня. 

Депутати Львівської облради звернулись до Міністерства закордонних справ України, Кабінету Міністрів України та Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій із закликом у черговий раз провести роз'яснювальну роботу щодо неприпустимості реалізації власної історичної політики без відома Української держави та всупереч волі громади Львова. 

Депутати вимагають також від правоохоронних органів, посадовців Львівської міської ради провести розслідування та встановити осіб, причетних до незаконного переміщення скульптур левів та встановлення їх на території Личаківського кладовища.

Вони також наполягають на демонтажі скульптур левів на Личаківському кладовищі та їх перевезенні для зберігання до вирішення ситуації у законний спосіб.

Заява була ухвалена 45 голосами "за", тих, хто проти чи утримались – не було серед присутніх на сесії депутатів. В тому числі  за прийняття заяви проголосували 14 депутатів від БПП, 4 від Самопомочі, 7 – ВО Свобода, по 4 – Громадянська позиція, УКРОП, НРУ, Народний контроль, 3 голоси – РПЛ, 1 – позафракційний. 

Приводом до цього стало незаконного встановлення на території Личаківського кладовища мілітарних символів, а саме, повернення скульптур левів. 

У заяві стерджується, що скульптури левів повернули на цвинтар в незаконній спосіб. 

"У грудні 2015 року, без відома громади м. Львова та всупереч ухвалам Львівської міської ради, ці скульптури були нелегально ввезені на територію Личаківського кладовища приватними особами на незаконних підставах.

Пізніше з'ясувалось, що дозвіл дала консультативна рада з питань охорони культурної спадщини при управлінні охорони історичного середовища Львівської міської ради під керівництвом голови ради Лілії Онищенко. Однак таке рішення суперечить ухвалам Львівської міської ради" – йдеться у заяві. 

Ці факти свідчать про про зловживання з боку чиновників Садового. 

"Попри очевидні зловживання, чиновники Львівської міської ради не вжили жодних заходів щодо виправлення ситуації та усунення порушень" – йдеться у заяві.

Депутати вважають, що польська сторона свідомо хоче повернути левів в пропагандистських цілях. 

"Наполегливе бажання польської сторони все ж розмістити скульптури левів на "Цвинтарі орлят" на території Личаківського кладовища у Львові є складовою системної стратегії частини польського політикуму, спрямованого на експлуатацію шовіністично-імперських настроїв, у тому числі щодо Львова. Адже первинно на щитах левів, які так наполегливо хочуть "прилаштувати" на Личаківському кладовищі, містились написи "Тобі, Польще!" та "Завжди вірні". Історично та політично, разом з "мечем-щербцем" ці написи утворюють архітектурний ансамбль, що виходить далеко за межі вшанування похованих, а стає символом використання історії у поточних політичних кампаніях" – йдеться далі у заяві.

Депутати вважають, що скульптурні фігури левів "будуть використовуватись польськими радикальними колами для вчинення провокацій в Україні та стануть підставою для погіршення українсько-польських стосунків, наголошують вони". 

Нагадаємо, Міністерство культури і національної спадщини Польщі планувало цього року  "реставрувати фігури левів, які у грудні 2015 року встановили на їхньому початковому місці, де вони знаходилися від 1970-х років".

Стаття Варіантів про історію Цвинтара орлят тут 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.