Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Олеський замок

П'ятниця, 7 грудня 2018, 17:20

Облрада планує отримати з держбюджету кошти для відновлення замків Львівщини

Олеський замок

Львівські депутати планують звернутися до уряду і Верховної Ради з проханням виділити кошти на збереження замків Львівщини.

Про це йдеться у рішенні, підготовленому для розгляду на наступній сесії Львівської обласної ради, яка відбудеться 11 грудня.

Зокрема, депутати планують прийняти звернення до Верховної Ради, Кабінету міністрів, Міністерства культури для вирішення проблеми із руйнування замків, які є на території області.

"Місцевий бюджет не в стані покрити витрати з фінансування проведення реставраційних або консерваційних робіт для збереження всіх замків. Проблемною також є передача в концесію таких об’єктів. Переконливо просимо розробити на державному рівні програму та передбачити в державному бюджеті України на 2019 рік, а також на наступні роки, кошти на порятунок унікальних пам'яток архітектури і містобудування національного значення – замків Львівської області", – йдеться у тексті звернення.

Зазначимо, у області на обліку перебуває 10 замків. Станом на сьогодні у задовільному стані перебувають Олеський та Золочівський замки, у незадовільному – Свірзький, Підгорецький та Жовківський замки, а у аварійному – замки в Старому Селі Пустомитівського району, Поморянах Золочівського району, Добромилі Старосамбірського району, а також каземати Бродівського замку.

У облраді зазначили, що на утримання та проведення необхідних ремонтно-реставраційних робіт лише Підгорецького, Олеського та Золочівського замків, які знаходяться в користуванні Львівської галереї мистецтв, на рік потрібно не менше 20 млн грн.

Нагадаємо, ще у жовтні минулого року голова Львівської облради Олександр Ганущин запевнив, що після того, як обласна рада оформить всі необхідні документи на замки Львівщини, вона передасть їх у підпорядкування Міністерству культури. Однак тоді ж члени комісії культури не прийняли жодного рішення щодо оформлення права власності на замки Львівщини.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.