Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Віктор Трепак

genplanua.com

Прес-реліз,   Субота, 29 грудня 2018, 12:44

Дії Порошенка щодо створення ПЦУ схожі на експлуатацію в політичних цілях – Віктор Трепак

Віктор Трепак

Екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак вважає тривожним сигналом "релігійний тур" Петра Порошенка регіонами України. 

Після отримання Томосу Президент Порошенко разом із митрополитом Київським і всієї України, предстоятелем ПЦУ Епіфанієм вирушать у спільний тур по областях України. Якщо це насправді так, то це дуже тривожний сигнал.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак.

За словами експерта, це дуже погано для нової української православної Уеркви, для її суспільної легітимізації і ствердження, бо зрозуміло, що головною метою цих поїздок стане проведення передвиборної агітації за Петра Порошенка як кандидата у президенти. Усе буде підпорядковано цій меті.

"Безперечно, утворення Православної Церкви України є величезною подією і величезним досягненням усіх, хто до цього доклав зусиль. Ніхто не заперечує тієї ролі, яку у створенні цієї Церкви зіграв президент Порошенко. Але те, що і як робиться з його боку стосовно нової Церкви, уже схоже на очевидну її експлуатація в політичних цілях. Таким чином авторитет і перспектива нової Церкви ставляться під загрозу. Я вже не кажу про те, що в такий спосіб Церква різко політизується, що є неприпустимим у принципі.

Тому від реалізації цих планів (якщо вони справді намічені президентом і керівництвом Православної Церкви України) потрібно категорично відмовитися як від таких, що є небезпечними для становлення нової церкви і загрожують міжконфесійній злагоді та громадському спокою в Україні.

У даному разі своє вагоме слово має сказати патріарх Філарет, який, без сумніву, зробив величезний вклад у справу становлення Православної Церкви України. У складні для української православної Церкви часи патріарху Філарету вдавалося, з одного боку, стояти на державницькій позиції, з іншого – не допускати очевидного втягування очолюваної ним церкви в політику.

Переконаний, що, маючи величезний життєвий (і не лише життєвий) досвід, патріарх Філарет добре розуміє всю згубність для нової церкви затії зі спільним турне Порошенка та Епіфанія. Переконаний, що він має можливість цього не допустити. Зрештою, зобов'язаний це зробити заради нової української православної церкви та України" – написав Віктор Трепак. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.