Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Оля Гнатюк

nece-conference.eu

Вівторок, 5 лютого 2019, 18:09

Оля Гнатюк нарекла Львів ментальною провінцією

Оля Гнатюк

Письменниця Оля Гнатюк відреагувала на рішення Львівської облради щодо оголошення 2019 року роком Бандери.

Про це вона заявила в інтерв'ю Нашому Слову.

Польська дослідниця в галузі українознавства, письменниця, перекладачка та співробітниця Інституту славістики Польської Академії Наук Олександра Гнатюк, відома широкому загалу під псевдо Оля Гнатюк, у відповідь на запитання щодо оголошення Львівської обласною радою 2019-го року роком Степана Бандери на Львівщині назвала Львів ментальною провінцією.

"Львівська область – це провінція. На жаль, Львів, який був величезним центром культури і має такі претензії до сьогодні, насправді є ментальною провінцією. Мені дуже прикро це казати, я знаю, що мої друзі-львів'яни будуть дуже ображені на таку думку, але ментально – це провінція. Я не кажу, що всі львів'яни – це провінція, але ті, хто сьогодні при владі в області – так. Це люди, які не досить освічені політично, недостатньо розумні чи кмітливі, щоб передбачити не один крок наперед, а принаймні три. Очевидно, вони приймають рішення за принципом "в пику полякам". Нащо такі речі робити, я не можу зрозуміти" – заявила Гнатюк.

За її словами, замість того, аби зробити все, щоб власні громадяни, мешканці Львівщини не тікали з рідного міста у пошуках кращої долі та роботи, представники влади влаштовують дешеві псевдополітичні ігрища.

Такокж вона назвала свідченням провінційної ментальності й заборону скульптур левів на Польському військовому меморіалі у Львові.

"Так, ця дріб'язковість і свідчить про ментальність провінції, це її елемент. На жаль, зміна, яка відбулася у польській політиці щодо України, "нова історична політика", дуже негативно вплинула на стан взаємин між державами і сприяє радикалізації настроїв, у тому числі по українському боці кордону. З українського боку (маю на увазі тих, хто відповідає за історичну політику та за рішення на місцевому рівні) зроблено чимало помилок, починаючи з надання Бандері звання героя України, а протягом останніх двох років – забракло витримки чи то холодного розуму. Із польського боку – надто багато цинічного розрахунку на підтримку крайнього правого електорату." – додала письменниця.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.