Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Верховна Рада України

rian.com.ua

П'ятниця, 8 лютого 2019, 12:28

Через львівське сміття парламент провалив ухвалення важливого екологічного рішення

Верховна Рада України

Народні депутати не змогли ухвалити Постанову про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Реалізація в Україні міжнародних документів щодо запобігання антропогенним змінам клімату".

Про це повідомляє офіційний сайт Верховної ради України.

Народні депутати не змогли сьогодні, 6 лютого, ухвалити Постанову про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Реалізація в Україні міжнародних документів щодо запобігання антропогенним змінам клімату".

Під час обговорення проекту рішення нардеп від Самопомочі Анна Романова звинуватила голову Львівської ОДА Олега Синютку в блокуванні будівництва сміттєпереробного заводу у Львові.

"Мало того, що у Верховній Раді вже кілька років лежать законопроекти, які б створювали привабливі умови для інвесторів, але вони по якихось причинах не вносяться в зал. Більше того, якщо мер Львова, він знаходить кошти європейські, кошти ЄБРР для того, щоб побудувати перший в Україні сучасний сміттєпереробний завод, то голова Львівської облдержадміністрації на публічній зустрічі з активістами заявив, що він не бачить взагалі ніякого сенсу в будівництві цього заводу. І він буде звертатися до міністра екології для того, щоб заблокувати навіть будівництво такого заводу. То в нас є дуже велике питання і прохання, по-перше, до Кабінету Міністрів України, до Президента не маніпулювати сміттям, залишити Україну в спокої і дати можливість для мерів міст залучати інвесторів, а також міжнародні європейські організації і вирішувати екологічні проблеми, з якими стикнулася вся Україна" – заявила вона.

Народний депутат від Опозиційного блоку Ігор Шурма, натомість, висловив подивування тим, що обговорення важливого міжнародного екологічного рішення відбувається за відсутності на засіданні більшості нардепів, а по-друге, звелось до обговорення сміттєвої проблеми у Львові.

"Через то, що в залі немає людей, сьогодні ми повинні вислуховувати про те, що у Львові міжусобиці між членами коаліції, асоціюють Львів на всю Україну як місто сміття. Ви взагалі совість маєте? Коли вам потрібно, ви звертаєтеся до міста Львова як до культурної столиці, а зараз ви називаєте Львів як приклад, що ви не можете розібратися зі сміттям. То я вам хочу нагадати, що сьогоднішній губернатор Львівської області – це колишній перший заступник міського голови" – зазначив він.

До дискусії долучився спікер парламенту Андрій Парубій, який закликав парламентаріїв виступати по темі проекту рішення. 

Ігор Шурма, у відповідь нагадав Парубію, що його обов'язок, як спікера парламенту, забезпечити дисципліну серед нардепів, тобто їхню участь у роботі сесійних засідань. Адже народні депутати отримують до 60 тис грн зарплату.   

"Андрій Володимирович, перед тим, як сказати по екологія, я хочу все-таки звернутися до залу з тим, щоби не підставляли Вас, в сторону вашого захисту. От, дивіться, наші колеги, які вибрали європейський вибір, говорять, давайте перенесемо на завтра, бо це важлива постанова. От, скажіть, будь ласка, а давайте перенесемо на післязавтра виплату заробітної плати депутатам, які не ходять сьогодні в зал. Ну, це що, не по темі? Ну, це ж Регламент є. Ми сьогодні повинні голосувати, ми повинні всі проголосувати. Їх в залі нема, а зарплату їм виплачують. Так нехай скажуть, що їхня зарплата сьогодні у нас депутатів 30 тисяч. А ще 30 тисяч недепутатські. За 60 тисяч в середу можна прийти, проголосувати за постанову, яка стосується екології і міжнародного іміджу України, чи не можна прийти? Чому ми повинні сьогодні ті люди, які відпрацьовують, брати на себе весь цей негатив?" – сказав Шурма.

Після того відбулось голосування, результати якого були наступні: за – 63, утримались – 44, не голосували – 235, всього в залі були зареєстровані як присутні 345 народі депутати.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.