Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

хміль михайло

Середа, 13 лютого 2019, 16:33

Михайло Хміль: Вступ України в НАТО – це процес, який сьогодні вже складно зупинити

хміль михайло

Ухвалення парламентом конституційної норми про зовнішньополітичний вектор України, який передбачає вступ України до НАТО – подія, за якою має слідувати кропітка робота по впровадженню стандартів НАТО в Україні. 

Про це повідомив народний депутат від «Народного фронту» Михайло Хміль в інтерв’ю на Першому західному каналі.

«Закріплення в Конституції положення про вступ України до НАТО носить декларативний характер. Це норма, яка визначає зовнішньополітичний напрямок, куди має рухатись Україна. Тому важливі кроки, як того досягти. Потрібний план дій, як по безвізу. Народні депутати ухвалили подане з ініціативи «Народного фронту» звернення до країн-членів НАТО. Ми хочемо від них почути, що вони готові зробити, щоб допомогти нам реалізувати ці кроки. І які вимоги є до нас для вступу в НАТО», - розповів Хміль.

Михайло Хміль уточнив: «Ми хочемо напрацювати такий план першочергових дій, який дозволить нам впровадити стандарти НАТО. А це – якісні зміни щодо забезпечення військових, підняття соціальних стандартів якості життя, це і свобода слова і дотримання демократичних норм, розвиток економіки, прозорість та відповідальність судової гілки влади та правоохоронних органів. Ось неповний комплекс того, що нас чекає і що треба буде нам зробити».

Народний депутат очікує на позитивну реакцію з боку країн-членів НАТО на звернення, яке ухвалив парламент з цього питання.

«Звичайно, ми захищаємо свою країну зараз, але НАТО має розуміти, що ми на їхньому східному кордоні і забезпечуємо безпеку всієї Європи», - наголосив він.

Хміль нагадав, що в 2008 році вже був підготовлений план вступу України та Грузії в НАТО.

«Якби не занадто м’яка позиція тодішнього керівництва державою, то можна було вже це зробити. Але Путін цьому зашкодив і ці документи не були ухвалені», - сказав він.

Зміни до Конституції стосовно зовнішньополітичного курсу країни, а саме фіксація курсу на вступ до НАТО, позитивно вплинуть на перебіг виборчої кампанії, адже політики більше не будуть маніпулювати цим питанням, - переконаний Хміль.

«Це вже же непорушна істина»,- сказав він.

Нагадаємо, Верховна Рада 7 лютого ухвалила у другому читанні законопроект про закріплення в Конституції стратегічного курсу України на членство в Європейському союзі й НАТО. Таке рішення підтримали 334 народних депутати.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.