Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

haidamac.org.ua

Середа, 24 жовтня 2012, 18:02

Керівництво Шевченківського Гаю проти перенесення на його територію костелу з Язлівчика

Працівники Музею народної архітектури та побуту у Львові стурбовані тим, що римо-католицький костел із села Язлівчик Бродівського району без їхньої згоди переносять до Музею.

Про це повідомила прес-служба Музею народної архітектури та побуту у Львові.

Головним аргументом недоцільності перевезення та встановлення на території Музею костелу з Язлівчика є те, що такого роду будівлі суперечать генеральному плану забудови Музею. Прикрим є також факт, що будівля зруйнована на 60-80% і, як наслідок, це буде не реставрація, а реконструкція костелу. Важливим елементом є те, що експозиція музею формується з експонатів 18-19 століття, а костел з Язлівчика датується 1933роком і не є типовим музейним об'єктом народної архітектури. Має значення також те, що в дослідженнях, маркуванні, розбиранні костелику не брали участь спеціалісти Музею, а також польською стороною не передбачено (на даний час на представлено) земельні, фундаментні, проектні роботи.

В Музеї народної архітектури та побуту у Львові 22 жовтня відбулося засідання розширеної Вченої ради, на якому розглядалося питання можливості перенесення, встановлення та музеєфікації костелику з с. Язлівчик Бродівського району.

Вчена рада є дорадчим органом і включає у свій склад працівників Музею, керівництво Управління культури Львівської міської ради, етнографів, реставраторів, музеєзнавців та інших фахівців музейної справи.

Головними аргументами доцільності перевезення та встановлення на території Музею костелу Вчена рада ввважає порятунок храму від остаточної руйнації, адже він уже розібраний польськими спеціалістами, а кам'яні сходи привезені до Музею. Також це поповнення експозиції Музею, що дасть змогу привабити додаткових туристів, та розширення спектру надання послуг зі спрямуванням до музею орієнтованих на костел туристичних груп.

Перевезення римо-католицького костелику дасть змогу покращити дружні стосунки з польською стороною, напрацьовувати та реалізовувати в подальшому спільні проекти.

Внаслідок дискусії Вчена рада більшістю голосів (6 голосів «за») прийняла позитивне рішення. Натомість жоден з представників Музею не підтримав рішення (4 «проти», 5 «утрималося»).

Хоча існує попередня згода обласного та міського керівництв про перевезення костелику в Музей, але ця ситуація є прикрим інцидентом, оскільки без залучення фахівців Музею було вирішено перевезти об'єкт великої дерев'яної архітектури на його територію.

«Нам повідомили, що Музей повинен знайти місце для костелу та підготувати для нього фундамент. Згоди на перевезення у керівництва Музею ніхто не питав. Просто розібрали і привезли. Зараз ми повинні знайти місце для пам'ятки. Я розумію, що костел потрібно врятувати, бо він знаходиться в жахливому стані, але надіюся, що в майбутньому такі ситуації з непорозумінням сторін не повторяться», - прокоментував ситуацію директор Музею народної архітектури та побуту у Львові Іван Косачевич.

Директор Шевченківського Гаю додав, що польським громадам костел не передаватимуть, і він функціонуватиме як музейний експонат.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.