Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

лізинг на Львівщині

Середа, 13 березня 2019, 16:30

Львівщина активно використовує лізинг для реалізації інфраструктурних проектів

лізинг на Львівщині

Львівська область лідирує у показниках інвестицій у бізнес з-за допомогою лізингу.

На сьогодні основні напрямки лізингового фінансування на Львівщині – це сільськогосподарська техніка, автомобільний та залізничний транспорт. Львівська міськрада оновлює міський парк громадських транспортних засобів саме за допомогою використання лізингу.

"Львівщина активно використовує лізинг для оновлення інфраструктурних проектів, зокрема у Львові багато міського транспорту взяли в лізинг, і тому місто лідирує за цима показниками" – повідомила генеральна директорка Асоціації "Українське об'єднання лізингодавців" Марина Масіч.

Пріоритетами розвитку Львівської області є розвинуте село, в якому функціонує землеробство та тваринництво. 

"Давайте їхати не тільки до красивого Львову, а їхати і в Броди, і в Дрогобич. Повірте і в Жидачеві, і в Старому Самборі є ще більший ресурс, як кажуть селяни "там ще поле неоране. Великий аграрний потенціал є у селах та маленьких містах, на які підприємці не звертають уваги, а орієнтуються лише на великі міста" – наголосив директор Національної асоціації дорадчих служб України Іван Паньків.

Т.в.о директора департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Людмила Гончаренко вважає, що лізинг дає можливість дрібним виробникам поновити свою техніку. Також, є спеціальна обласна регіональна програма, яка передбачає відшкодування коштів за кредитами і лізингоми платежами.

"Основною проблемою аграрного сектора є недостатність фінансового ресурсу і застаріла техніка, яка є у наших аграріїв. За кредитами відсотки відшкодовуються у розмірі однієї облікової ставки Нацбанку, але не більше ніж 200 тисяч гивень на рік для одного. У лізингу це буде не більше ніж 100 тисяч гривень. Також ми будемо здешевлювати вартість обладнання, яке купується на сільськогосподарський обслуговуючий кооператив, і це буде відшкодування до 70% вартості, але не більше ніж 500 тисяч гривень на один кооператив" – додала вона. 

Цього року також впровадять підтримку галузі бджільництва і рибництва, де кожен суб'єкт господарювання зможе отримати не більше ніж 100 тисяч гривень.

Минулого року 55 суб'єктів господарювання у агропромисловій галузі  отримали здешевлення відсотків за кредитами.  

"У Львівській області саме малий і середній бізнес займає 95% від усієї частки всіх підприємств, і це більше як третина обсягу реалізованої продукції. Також велику частину займає мікробізнес, а саме приватні підприємці" – розповіла заступниця керівника Проекту USAID "Трансформація фінансового сектору" Юлія Вітка.

Окрім придбанням сільськогосподарської техніки чи транспорту в Україні великий потенціал має лізинг медичного обладнання, енергозберігаючого та ІТ-обладнання. Загалом, за 2018 рік підприємства України отримали в лізинг техніки та обладнання на суму понад 24 млрд грн.

"Не зважаючи на те, що про лізинг поки що знають мало, він розвивається досить стрімкими темпами в країні. Його зростання сягає 60% за минулий рік, а в деяких кварталах це було і 80 і навіть 90%. Це свідчить про те, що потреба є" – розповіла генеральна директорка Асоціації "Українське об'єднання лізингодавців" Марина Масіч.

Сьогодні, 13 березня, у Львові відбувся тренінг "Як оптимізувати і розвинути інфраструктуру населеного пункту (ОТГ) та малого й середнього бізнесу за рахунок лізингу". На заході представники малого та середнього бізнесу, об'єднаних територіальних громад, комунальних підприємств, а також органів місцевої влади представили розрахунки лідерів українського ринку лізингу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.